Slovenija
8 ogledov

"Tam prometa ne bo!"

"Ureditev obalne ceste med Koprom in Izolo je zelo pomembna točka našega bodočeg Žurnal24 main
Projekti. Na obalni cesti med Koprom in Izolo naj bi bile plaža, kolesarske steze, promenada.

Obala. "Prepričan sem, da bo to ključ našega prihodnjega turističnega razvoja," pove Boris Popovič, župan Mestne občine Koper (MOK), po včerajšnji prvi skupni koordinaciji vseh treh obalnih županov.

Od redarjev do taksistov
Projekti. Župani so na koordinaciji kot prednostno navedli skupno ravnanje z odpadki in vodooskrbo obalnih občin. Med projekti, ki so jih včeraj obravnavali, so skupna redarska služba in inšpektorat, skupna pisarna oziroma predstavništvo v Ljubljani, komisija za obalno cesto med Koprom in Izolo, cesta oljčnega olja na pobudo iz sosednjih italijanskih občin, ladijske povezave s sosednjo državo od Tržiča (Monfalcone) do Pirana, posodobitev rekreacijske poti Parenzane in njena povezava s sosednjima Italijo in Hrvaško, sposoja koles, skupni štipendijski sklad, skupni stanovanjski sklad, golf igrišča (za zdaj v Piranu, nekoč pa naj bi jih uredili tudi v Izoli in v Kopru), problematika odlaganja zemljine in gradbenih odpadkov ter skupna taksislužba.

Na sestanku so župani sestavili seznam stičnih točk, težav in projektov, ki jih bodo izpeljali skupaj.

Plaže, promenada ...
Eden od teh je tudi prihodnja ureditev obalne ceste med Koprom in Izolo po dokončanju predora Markovec. Na MOK so sicer že pred časom pripravili projekte, kako naj bi to območje uredili, zdaj pa bodo morali s sodelovanjem izolske občine vse te projekte revidirati. "Tam prometa ne bo. Vse skupaj bo plaža, kolesarske steze, promenada. Kako točno bo videti, se bomo še dogovorili. Komisija, ki bo to obravnavala, bo sestavljena v kratkem," pravi Popovič in dodaja, da bodo vpeli vse sile v čimprejšnjo realizacijo tega projekta, vendar bodo morali počakati na dokončno izgradnjo predora Markovec, pri katerem pa se neprestano zatika.

"Žogica na drugi strani"
"Mi samo želimo, da se spoštujejo izolski občinski odloki in od tega ne bomo odstopali," razlaga izolski župan Igor Kolenc v zvezi z novim zapletom pri gradnji predora na izolski strani. Podjetju Alpine Bau so namreč ponudili izdajo tisoč dovolilnic za prevoze, da ne bi prišlo do zaostankov. Predhodno pa bi morali podpisati pogodbo, ki jasno opredeljuje, da bodo skupaj in v sklopu končne rešitve glede dodatnega plačila za prevoze in dovoz materiala na odlagališče Šared vključili tudi teh tisoč prevozov. "Ker ni odgovora, teh dovolilnic mi nismo dali. Žogica je torej na drugi strani," dodaja Kolenc.

Predstavništvo v Ljubljani
Kmalu pa naj bi obalne občine v Ljubljani uredile tudi skupno pisarno oziroma predstavništvo, ki bi bilo bližje ministrstvom in bi jim pomagalo pri pripravi projektov in pridobivanju papirjev. Hkrati pa bi v njej lahko v Ljubljani promovirali turizem obalnih občin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.