Slovenija
180 ogledov

"Tarife so poštene!"

odvetnik Shutterstock
V torek sprejeta odvetniška tarifa je poštena tako za stranke kot za odvetnike, ker je odvetnik plačan po dejansko opravljenem delu, medtem ko je pri zakonu o odvetniški tarifi bila pomembna samo vrednost spora, poudarja Odvetniška zbornica.

"Tarifa je bila sprejeta po črki zakona in tu ni nobene zakonske ovire, da ne bi veljala," poudarja član upravnega odbora Odvetniške zbornice Gregor Gregorin.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Po besedah predsednika Odvetniške zbornice Slovenije Romana Završka je skupščina sprejela tarifo na podlagi dokumentov in predhodnega soglasja ministra za pravosodje, ki do dneva skupščine ni bilo umaknjeno. "Sedaj je treba to tarifo objaviti v uradnem listu in se začeti ukvarjati z realnimi problemi. To ni tarifa ampak problemi na zakonodajnem področju, tako procesna zakonodaja, zakon o pravdnem postopku, zakon o kazenskem postopku in ostala problematika," je dodal in novemu ministru za pravosodje Goranu Klemenčiču obljubil "tvorno sodelovanje" pri pripravi predpisov.

Odvetniki so tarifo na torkovi skupščini potrdili na podlagi soglasja, ki ga je nekdanji pravosodni minister Senko Pličanič podal konec julija. Pravosodno ministrstvo je naknadno za mnenje o soglasju zaprosilo še ministrstvo za finance, ki pa je opozorilo na negativne proračunske posledice nove tarife.

Odvetniška zbornica domnevo o negativnih posledicah za državni proračun zavrača. "Tarifa, ki po vrednosti gre nazaj v leto 2003 - vrednost točke v tej tarifi je 0,459 evra -, ne more imeti in nima nobenih negativnih javno-finančnih posledic, saj jih kot taka ni imela niti v letu 2003. Tarifa je bila sprejeta in bo posredovana v objavo v uradni list," je povedal Završek.

Komentarjev 1
  • GERE 09:24 27.september 2014.

    Tarife so farsa! Odvetniki na polno tolčejo mimo tarif in gulijo ubogi narod. To je Sicilija!