Slovenija
615 ogledov

Tatovi izpraznili Türkovo vilo

slovenija 27.03.13. vitoslav turk, seca, crna gradnja, soline, piran, vila, foto Suzana Kos
Trije mladeniči so izpraznili Türkovo vilo.

Trije mladeniči so priznali, da so v prvi polovici letošnjega leta vlomili v vilo nekdanjega direktorja Elesa Vitoslava Türka. 

Gre za eno najbolj znanih črnih gradenj v državi, ki je bila uradno sušilnica sadja. 

Tatovi so praktično izpraznili notranjost razkošne vile. Po mnenju Türkovih so jim odnesli za 116.000 evrov pohištva in opreme, po sodbi pa morajo tatovi vrniti le 92.000 evrov. Iz vile so odnesli praktično vse: od kuhinje, straniščne školjke in pip do umetniških slik, jedilnice in celo vrat s podboji vred, poročajo Primorske novice. 

Obsojeni bodo zaporno kazen lahko odslužili z delom v splošno korist oz. s t. i. vikend zaporom, vrniti pa bodo morali še 92.000 evrov.

Po ugotovitvah kriminalistov so tatovi od začetka letošnjega leta do 7. junija, ko so jih prijeli na delu, večkrat vstopili v glavni in pomožne objekte ter jih izpraznili. 

Odnesli omare, postelje, školjko, kipe ...

Iz pomožnega objekta so tako med drugim odnesli garderobni omari, fotelje, postelji z vzmetnicama, pa celo radiator, tri umivalnike s pipami in straniščno školjko. Lastnika objekta Vitoslava in Metko Türk pa so tako oškodovali za 13.800 evrov.

Iz glavne stavbe so tatovi odnesli od klubskih mizic in televizorja do gospodinjskih aparatov in druge opreme, odnesli pa so tudi več umetniških slik in kipov. Podjetje Virtus v lasti družine Türk so po sodbi oškodovali za 78.500 evrov.

Vse stroške bo plačal eden

Mladeniči, vsi iz Kopra oz. okolice, stari med 24 in 28 let, so na sojenju priznali vsa kazniva dejanja. Dva sta bila obsojena na 22 mesecev zapora, ki jih bosta lahko odslužila z nekaj več kot tisoč urami dela v splošno korist. V kazen jima je sodnik Matej Štros štel tudi skoraj pet mesecev pripora ter ju spustil na prostost. Tretji član tatinske združbe je imel pri tatvinah očitno manjšo vlogo, saj je bil obsojen na devet mesecev zapora, kazen pa bo lahko odslužil ob koncih tedna. Stroške sojenja bo sicer plačal samo eden izmed trojice, saj je edini zaposlen.

Obsojeni bodo morali vrniti tudi 92.000 evrov, kolikor znaša dosojena vrednost ukradenih predmetov. Türkovi so sicer zahtevali še dobrih 24.000 evrov več, vendar jih je sodnik napotil, naj tatove za ta znesek tožijo posebej, še pišejo Primorske novice.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 17
  • Boris Odreitz 16:34 12.december 2016.

    bravo Vlomilci tako je tudi prav akim vse pobrat da bog da da jih nikoli našli.Ampak škoda da tile borci niso še tega turka malce preliknjali

  • mokmelk 15:22 12.december 2016.

    Pravna država je abstraktni koncept v glavah nekaterih ljudi, ki pa ima zelo malo stika z realnostjo.

  • Vesna Dolšak 14:45 12.december 2016.

    Če je bil objekt sušilnica sadja, zakaj je bil opremljen kot stanovanjski objekt?