Slovenija
120 ogledov

Tatvine koles "normalna aktivnost"

Ukradeno kolo
1/3
www.pogresano-kolo.tk
Iskanje koles po bližnjih soseskah ali prek spletne strani je včasih uspešno, na policiji priporočajo preventivo in prijavo.

Maja smo poročali, kako je Alešu Jelovčanu uspelo najti svoje ukradeno kolo prek spletne strani, ki jo je ustvaril s tem namenom. Njegovo idejo je prevzel Goran iz Celja, ki so mu iz kolesarnice prejšnji teden ukradli kolo. Obe spletni strani na duhovit in čustven način tatu pozivata, naj kolo vrne, saj lastniku veliko pomeni, in obljubljata, da policija ne bo vpletena. Ker so policisti lani našli le pet odstotkov ukradenih koles, se tako lahko povečajo možnosti, da lastnik dobi svoje kolo nazaj. 

Kolesa izginjajo tudi iz zaklenjenih kolesarnic študentskih domov

Največ koles ukradejo v Ljubljani, po podatkih ljubljanske policijske uprave je bilo tam skoraj 1.500 od nekaj več kot 2.500 prijavljenih tatvin koles. Še posebno so izpostavljena kolesa v študentskih domovih. Iris Horvat so prejšnji teden izpred bloka ukradli kar dve kolesi hkrati, čeprav sta bili obe zaklenjeni z močno ključavnico. Pozneje je eno od koles našla v bližini študentskega naselja, predvideva, da ga tatovi niso mogli peljati daleč zaradi prazne zračnice. Drugo kolo je sicer iskala v drugih študentskih naseljih, saj po njenem mnenju največ koles ukradejo prav študenti zase ali za prodajo drugim, a sreče ni imela. "V študentskih naseljih je kraja koles normalna aktivnost, vsaj enkrat na teden izpred domov izgine večje število koles," je povedala Iris. Kolesa pa kradejo celo iz zaklenjenih študentskih kolesarnic, od katerih imajo ključe le stanovalci. Iris meni, da se na policijo kraje ne izplača prijaviti, razen če imaš zapisano serijsko številko kolesa, ki jo policisti lahko preverijo, ko kolesarja ustavijo.  

Noben preventivni ukrep ni odveč

Na policiji svetujejo, da kolesa, ki so še posebno v poletnih mesecih tarča tatov, primerno zavarujete. Kolesa je dobro zakleniti v za to namenjene prostore in uporabiti dodatne ključavnice na kolesu, vse pogostejša pa je tudi uporaba elektronske naprave za varovanje koles. Priporočljivo je, da si že ob nakupu zapišete znamko, barvo in druge značilnosti kolesa, predvsem pa serijsko številko, ki jo, če je kolo nima, damo vgravirati.

So tudi vam ukradli kolo in bi želeli, da vam ga pomagamo najti? Pošljite podatke prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 20:00 16.julij 2013.

    Ne samo polcaji tudi vaš -a novinar -ka , ne zna ločiti kolesa od bicikelna. Od kje ji-mu sploh ideja , da piše o kraji študentskih koles , nobeno ni vredno več kot 50 € in si jih kradejo med ...prikaži večd seboj , z krajami več TISOČ € vrednih koles svetovnih znamk in kvalitete. Povprečno športno kolo je vredno skoraj več kot 7 let star avtomobil .

  • Lenart Šmid 13:42 16.julij 2013.

    Jaz lahko povem, da sem nekaj časa nazaj videval redne preglede policije nad kolesarji, ko so obračali kolesa verjetno prav zaradi serijske številke itd.Lahko pa povem, da so tudi meni ukradli kolo v Lj in mi ja ge policija ...prikaži več v roku meseca dni našla na območju držav bivše Jugoslavije aja lahko povem, da so ga po nekem času že odpeljali iz Slo in ga prodali naprej.... In še enkrat bi se prav lepo zahvalil Policiji! :)

  • modrec 12:57 16.julij 2013.

    Policaj me še nikoli ni ustavil in preveril kolo. Če bi 4je delali samo to bi se zadeve hitro začele odvijati v drugo smer.