Slovenija
14337 ogledov

Te spremembe pri prehajanju meje je včeraj sprejela vlada

Vlada Aleš Hojs Vlada RS
Nekaj novosti je, na katere morate biti pozorni, če se odpravljate čez mejo.

Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela predlog novele Zakona o nalezljivih boleznih in Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19.

"Vlada s sprejetjem predloga novele Zakona o nalezljivih boleznih uresničuje ustavno odločbo,  s katero je Ustavno sodišče odločilo,  da sta 2. in 3. točka prvega odstavka 39. člena ZNB v neskladju z Ustavo RS," so sporočili z vlade. "Predlog spremenjenega 39. člena ZNB v celoti naslavlja vse v odločbi Ustavnega sodišča izpostavljene ustavno problematične vidike dosedanje zakonske ureditev in bistveno zoži polje proste presoje vlade pri sprejemanju morebitnih omejitvenih ukrepov, saj med drugim na novo določa vsebino strokovne ocene, uvaja merila ter kazalnike, ki se upoštevajo tako pri njeni pripravi kot tudi v fazi odločanja vlade o sprejemu posameznih ukrepov, določa časovne in prostorske omejitve posameznih ukrepov itd. V primeru najbolj intenzivnih posegov v človekove pravice in temeljne svoboščine pa predlog 39. člena določa poseben mehanizem, po katerem lahko posamezne ukrepe v trajanju nad 90 dni podaljša samo Državni zbor."

Spremenjen Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki ga je sprejela vlada, prinaša naslednje novosti: 

 • uvedbo oranžnega in zelenega seznama držav,
 • vse tretje države, ki niso izrecno navedene na zelenem, rdečem in temno rdečem seznamu, spadajo med oranžne,
 • negativni test PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri negativnem hitrem antigenskem testu (test HAG) ostaja 48 ur,
 • za prihod iz rdečih in temno rdečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev testa PCR, oseba pa se nato napoti v karanteno na domu. To ne velja za cepljene in prebolele osebe, ki lahko v Slovenijo vstopijo, če predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike,
 • pri dosedanjih izjemah ni sprememb.
 
Komentarjev 7
 • JZekspert 02:19 20.junij 2021.

  Korona-fašisti še kar izsiljujejo eksperimentalno cepljenje s svojim pecete birokratskim omejevanjem gibanja. Če je kdo v dvomu in meni, da ga lahko silijo v cepljenje - rusko ruleto, ker ga sicer ne bodo spustili čez mejo, naj prej preveri tole, ...prikaži več človeku da VSEKAKOR MISLIT! - zelo veliko dokazov, kaj vse je narobe s cepivi: https://vernoncoleman.org/articles/how-many-people-are-vaccines-killing

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:05 19.junij 2021.

  A to sestankujejo zato, ker dobijo dobre sejnine? Ali pa mogoče, da še bolj medejo ljudi, ki bi se od njihovega korona sranja radi odpočili, preden nas jeseni spet zaprejo. Kdaj bo nam prekipelo?

 • kontrahan 23:40 18.junij 2021.

  Našo vlado, pa en kup kovid dohtarjev, kao strokovnjakov, upam da bodo septembra postavili za rešetke. Golazen oarlamentarna.