Slovenija
36 ogledov

Te voznike bodo imeli na piki policisti

Provida policija radar Saša Despot
Policisti bodo v vseslovenski akciji do konca prihodnjega tedna poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo tako vožnjo pod vplivom alkohola, kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil.

Poostrene kontrole bodo potekale ob različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah. Vzporedno bo potekal tudi nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola. Policisti bodo namreč preverjali tudi kje oziroma v katerih gostinskih lokalih so vozniki, ki bodo vozili pijani uživali alkoholne pijače.

Policija zato vse, ki bodo sedli za volan pozivajo, naj ne vozijo pod vplivom alkohola. Razmišljanje, da manjša količina popitega alkohola na voznika še ne vpliva, pa naj raje opustijo, saj je tako razmišljanje napačno. 

Policijski radar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Manjše motnje v dojemanju situacij in ravnanju voznika se namreč pojavijo že pri 0,2 promilih alkohola (0,09 mg/l). Poslabša se sposobnost premikajočih luči, kar v praksi pomeni, da voznik ponoči ni več sposoben pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohiteva.

"Pri višjih koncentracijah alkohola je nevarnih situacij še bistveno več, skokovito pa narašča tudi tveganje za nesrečo. Čakati na osebno izkušnjo in tvegati nesrečo, ki bi pokazala, da to drži, pa je nevarno. Taka streznitev je prepozna, napake, če gre za življenje, pa ne bo mogoče popraviti nikoli," opozarjajo policisti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Hi5 14:26 06.november 2016.

    Preverjajo naj raje svoje kolege, kaj delajo po hlevih.

  • Hi5 14:25 06.november 2016.

    To je res. Hudič je, ko mora policijski šef, z IQ nekje med 60 in 80 narekovati policistu z IQ 40-50 kaj mora delat.

  • Avatar Leon
    Leon 15:03 04.november 2016.

    Problem policije so njihovi ŠEFI ! Kar šef naroči ,tako policaj ukrepa !