Slovenija
727 ogledov

Teče iz vrtine Donat Mg ali katera druga voda?

Donat Mg Žurnal24 main
Že štirinajsto leto se država, Droga Kolinska in Hoteli Sava Rogaška prepirajo, čigava je vrtina, iz katere v Rogaški Slatini črpajo vodo.

Sporna vrtina se nahaja na zemljišču, ki je v lasti Hotelov Sava Rogaška (HSR). Država jim je leta 2008 podelila koncesijo za črpanje mineralne vode pod pogojem, da zgradijo polnilnico vode.

"Na ministrstvo za kmetijstvo smo morali poslati vlogo za priznanje blagovne znamke. Takrat pa so ugotovili, da so že leta 2001, torej že pred našim nakupom, na tej vrtini dali dovoljenje za polnjenje vode z blagovno znamko Donat Mg. To je seveda v nasprotju z vsemi pravili, ker tega dovoljenja ne moreš dobiti, če pred tem nimaš koncesije za črpanje," pojasnjuje direktor HSR Stanislav Pšeničnik.

Droga Kolinska: Iz sporne vrtine se lahko črpa le Donat Mg

donat | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Koncesija je bila HSR podeljena zgolj na podlagi lastništva zemljišča, ne pa javnega razpisa, poudarjajo v Drogi Kolinska, ki ima v lasti blagovno znamko Donat Mg. To mineralno vodo sicer Droga Kolinska črpa iz dveh drugih bližnjih vrtin. 

"Iz sporne vrtine se črpa voda iz istega vodnega vira kot iz ostalih vrtin v naši lasti, zato je tudi iz omenjene vrtine na podlagi odločbe ministrstva za kmetijstvo priznana kot naravna mineralna voda Donat Mg," trdijo v Drogi Kolinska.

Vode ne smejo prodajati na evropskem trgu

Vse skupaj še bolj zapletejo pravila, ki so jih spisali v Bruslju. Na trgu Evropske unije se namreč voda, ki je načrpana iz enega vira, ne sme prodajati pod dvema različnima blagovnima znamkama.

Roi voda | Avtor: Roi Rogaška Roi Rogaška

"Mi smo na osnovi podeljene koncesije zgradili polnilnico – investicija je stala pet milijonov evrov – zdaj pa ne moremo delati," je kritičen Pšeničnik in dodaja: "Žalostno je, da država v teh kriznih razmerah, tega ne uredi. Mi zdaj iz te vrtine črpamo vodo pod blagovno znamko Roi in jo poskušamo prodajati v Rusiji, utiramo si pot na Kitajsko, v Združene arabske emirate in Združene države Amerike. Je pa težko, ker nas vsi sprašujejo, zakaj vode ne prodajamo doma."

Ministrstvo brez komentarja

Vprašanja o tem kako so lahko koncesijo za črpanje vode podelili enemu podjetju, če so pred tem izdali odločbo, da se lahko tam črpa le voda z blagovno znamko, ki je v lasti drugega podjetja, smo poslali tudi na kmetijsko ministrstvo, a so nam le skopo odgovorili, da je zadeva v postopku na sodišču, zato je v tem trenutku ne morejo komentirati.  

Koncesija za črpanje vode je bila družbi HSR podeljena brez razpisa – to v tem primeru zakonodaja sicer omogoča. A Drogi Kolinska gre v nos, da se zanjo niso mogli potegovati kljub temu, da so izpolnjevali vse pogoje za njeno pridobitev. 

"Vlada nam je onemogočila izkoriščanje vrtine. Prav tako ni upoštevala omejitev glede trženja vode, saj je edina pravna oseba, ki vodo iz te vrtine lahko trži, naša družba," so odločni v Drogi Kolinska. 

"Droga Kolinska pač želi onemogočiti konkurenco. Na vsak način nam želi odvzeti koncesijo za črpanje, vendar mislimo, da pravnih osnov za to ni. Virov imajo dovolj, še tistega za kar imajo dovoljenje, ne uspejo prodati," odgovarja Pšeničnik iz HSR. 

Komentarjev 3
  • dragec 09:30 28.januar 2015.

    Sama prepiranja (po slovensko), Donat prodajmo Hrvatom in basta

  • Žurnalček 16:21 27.januar 2015.

    V biznisu je tako . Tisti ki ima dokument pogodbe-licence ali koncesuije z nižjim datumom in tisti ki je ugodil zahtevam , tistega je PREDMET pogodbe . In to je Droga -Kolinska . Žal !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:22 27.januar 2015.

    Sej se povečini ne pokrivajo trgi obeh tko da res ne razumem v čem je tak problem. Sej so rekl da niti te vode k jo načrpajo ne prodajo vse..nevem zakaj ne bi pustil da drugi prodajajo v druge države. ...prikaži več Pač sj čist vseen. Neki konkurence pa tak ne bi škodl.