Slovenija
5074 ogledov

''Tega veselja jim ne bomo dali''

DeSUS, Franc Jurša Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points
Izvršilni odbor DeSUS bo predvidoma v petek odločal o predlogu za izključitev poslancev DeSUS iz stranke.

Franc Jurša, vodja poslanske skupine Desus, je v izjavi za Državni zbor pojasnil, da so danes podali predloge na dopolnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Ob tem je poudarjal, da so se že od krize v letu 2008 pomanjkljivosti pri urejanju ukrepov na tem področju zgolj poglabljale. Varčevalni ukrepi so prizadeli tudi druge strukture, ''a tam naj bi se pomanjkljivosti odpravile,'' je dodal. Ob tem je zavrnil namige, da bi predlog zakona bil povezan s sodelovanjem s koalicijo.

Kljub predlogom usklajevanja pokojnin pa je dogajanje okoli Desusa že nekaj časa zanimivo predvsem iz druge perspektive. Desusov poslanec Ivan Hršak je danes prav tako v izjavi za DZ namreč potrdil, da dobra tretjina pokrajinskih odborov stranke zaradi Desusove občasne pomoči koaliciji, kljub temu da uradno niso njen del, zahteva izključitev preostalih treh poslancev iz stranke.

Na vprašanje glede izključitve poslancev je Jurša odgovoril, da bo o tem vprašanju odločal jutrišnji izvršni odbor stranke. ''Najprej bomo zahtevali, da se ugotovi, ali so ti odbori tudi uradno sprejeli te odločitve ali ne,'' je pojasnil Jurša in dodal, da je seznanjen z več predlogi za izključitev, ki so jih sprejeli pokrajinskih odborov. ''Ne morem pa razumeti tistih posameznikov, ki želijo kandidirati za najodgovornejšo funkcijo v stranki, a si obenem želijo neparlamentarno stranko,'' je še dodal in izrazil upanje, da na to funkcijo ne bo prišla oseba s takšnim mišljenjem. Ob tem je še zavrnil namige, da bi bil predlog zakona povezan z jutrišnjim odločanjem.

Poslanci DeSUS Slovenija Pred DeSUS pomembna odločitev

Hršak pa je napovedal, da poslanci DeSUS v primeru izključitve iz stranke ne bodo zapustili poslanske skupine. "Tega veselja jim ne bomo dali," je pojasnil in spomnil, da so v preteklosti že razmišljali o ustanovitvi nove poslanske skupine oz. skupine nepovezanih poslancev, a so se odločili, da to ni pravilna pot. Če bi poslance DeSUS izključili iz stranke, po Hršakovem mnenju DeSUS ne bi bila več parlamentarna stranka, kar bi po njegovem pomenil unikum. Izrazil je tudi upanje, da to tega ne bo prišlo.

Jurša pa je danes ocenil tudi delovanje poslancev svoje stranke in očital nekaterim ''mladim upokojenim policistom, ki želijo stranki po njegovi logiki slabo, je ne gradijo, temveč podirajo''. Zatrdil je tudi, da bo do konca mandata ostal Desusov poslanec, četudi bi jutri prišlo do izključitve.

Glede razrešitve predsednika DZ Igorja Zorčiča pa je odgovoril, da Desus ne vztraja na tem, da bi moral odstopiti svojo funkcijo, a je hkrati tudi spomnil na prakso iz preteklosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ginko 22:32 13.maj 2021.

    "Zgornji vrh DESUS-a je sama stara udbomafija. Zato so same mine za svoje, ki ne trobijo v udbomafijski rog stranke.

  • Pbrdbo2 18:13 13.maj 2021.

    So pa mone tile poslanci desus, so opozicija, glasujejo pa za koalicijo, morda pa to ni zastonj, se bo že pokazalo.

  • Avatar Leon
    Leon 17:59 13.maj 2021.

    Jurša pa je danes ocenil tudi delovanje poslancev svoje stranke in očital nekaterim ''mladim upokojenim policistom, ki želijo stranki po njegovi logiki slabo, je ne gradijo, temveč podirajo''. Zatrdil je tudi, da bo do konca mandata ostal Desusov poslanec, četudi ...prikaži več bi jutri prišlo do izključitve. ..... Zakaj ne pove imena oseb ,ki podirajo stranko ? Jurša je bil in bo ostal do zadnjega dne politični zajedavec .