Slovenija
3380 ogledov

Teh 27 nekdanjih poslancev še naprej prejema denar

Državni zbor Anže Petkovšek Državni zbor
Po izteku mandata imajo nekdanji poslanci pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače za največ pol leta.

Nadomestilo je bilo odobreno 37 poslancem osmega sklica DZ, je razvidno s spletne strani DZ. Zdaj ga sicer prejema le še 27 nekdanjih poslancev, nekateri so se namreč na novo zaposlili in jim tako nadomestilo ne pripada več.

Kot je razvidno s seznama upravičencev, objavljenega na spletni strani DZ, bodo naslednjega pol leta nadomestilo poslanske plače prejemali nekdanji predsednik DZ Igor Zorčič, nekdanji poslanci SDS Jure Ferjan, Lidija Ivanuša, Leon Merjasec, Janez Moškrič, poslanec NSi Andrej Černigoj, poslanec SAB Marko Bandelli, poslanca Konkretno (pred tem SMC) Monika Gregorič in Gregor Perič, poslanci LMŠ Brane Golubović, Jerca Korče, Aljaž Kovačič, Igor Peček, Nik Prebil in Andreja Zabret, poslanec SD Gregor Židan, poslanec Levice Primož Siter, poslanca SNS Dušan Šiško in Jani Ivanuša ter poslanec poslanske skupine DeSUS, ki je sicer iz stranke izstopil, Robert Polnar.

Nekdanji poslanci, ki imajo nove funkcije

Nekaj poslancev, ki so zaprosili za nadomestilo, tega ne prejemajo več, saj so odšli na novo delovno mesto. Med njimi je tudi več takih, ki so zasedli različne funkcije v novi vladi pod vodstvom premiera Roberta Goloba in so tako nadomestilo prejemali do nastopa mandata 15. slovenske vlade.

Nekdanja poslanka LMŠ Tina Heferle je denimo zasedla mesto državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve, njen strankarski kolega Rudi Medved mesto državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu, poslanec SD Dejan Židan pa mesto državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je zasedel stolček obrambnega ministra. Nekdanja vodja poslancev SAB Maša Kociper pa je postala državna sekretarka za odnose z državnim zborom v kabinetu predsednika vlade.

Poslanec SD Matjaž Nemec je nadomestilo poslanske plače prejemal do potrditve izvolitve za poslanca v Evropskem parlamentu, kjer je nadomestil predsednico SD Tanjo Fajon, ki ji je ob potrditvi nove sestave DZ prenehal mandat evropske poslanke. Njegov strankarski kolega Soniboj Knežak pa je nadomestilo koristil do nastopa poslanske funkcije, v parlamentarnih klopeh je namreč nadomestil Matjaža Hana, ki je postal gospodarski minister.

Poslanec SD Željko Cigler je nadomestilo koristil le nekaj dni, do zaposlitve na novem delovnem mestu, so za STA pojasnili v stranki. Poslanka NSi Tadeja Šuštar Zalar pa je nadomestilo prejemala zgolj en dan, nato je nastopila porodniški dopust.

Na seznamu nekdanjih poslancev, ki koristijo nadomestilo plače, je sicer še vedno nekdanji poslanec LMŠ Robert Pavšič. A ta nadomestila več ne prejema, saj je od danes uradno zaposlen kot svetovalec predsednice državnega zbora, je pojasnil za STA.

Novice: Sloveniji iz Bruslja 286 milijonov evrov manj denarja - Evri DZ Slovenija Predlog, naj vlada ne zvišuje davkov, ni dobil podpore Novice: Se slovenski politiki drogirajo? - Državni zbor, seja, poslanci Slovenija Se slovenski politiki drogirajo?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • jakec42 08:03 18.junij 2022.

    Ja so pač navajeni na dobro plačano brezdelje!

  • diaz 00:08 18.junij 2022.

    Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah. Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki ...prikaži več jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: pecniksuzana0@gmail.com

  • QSprm 19:20 17.junij 2022.

    Ta zalega izvoljenih operativno nesposobnih bebckov, je samo nepotreben strosek. Ce famozne falange skorumpiranih izordkov nebi bilo celo leto tega slehernik nebi niti opazil niti obcutil. Kaj neki zene tiste, ki si vzamejo unih 16 minut in grejo izvolit to ...prikaži več sodrgo, je vprasanje za klinicne psihiatre. Kot da si del populacije naravnost zeli te groteskne predstave degeneriranosti in uziva v mazohizmu.