Slovenija
50629 ogledov

Po več desetletjih teh proizvodov od danes ni več v trgovinah

Slovenija 12.03.2014 Mercator trgovina, izdelki v akciji, nakupovanje, cistila; Saša Despot/Žurnal24
Ukrep, ki so ga podprle vse poslanske skupine.

Z današnjim dnem se je v Sloveniji uveljavila prepoved dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg. Tako ne bodo več na voljo proizvodov iz oksorazgradljive plastike in plastične proizvode za enkratno uporabo, kot so vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki, slamice, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, posode za živila iz ekspandiranega polistirena in lončki.

DZ je zakon o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg - ki ga je predložila skupina poslancev s prvopodpisano Mašo Kociper (SAB), podobno pa je vlada zapisala v avgusta izdani uredbi o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg - soglasno potrdil konec novembra.

Cilj je zmanjšati odvrženo embalažo in pozitivno vplivati na zdravje ljudi, ukrep pa so podprle vse poslanske skupine. V razpravah so opozarjale na škodljivost teh izdelkov za okolje in zdravje ljudi ter pozivale k nadomeščanju plastičnih izdelkov z alternativnimi proizvodi ter spodbujanju k recikliranju, ponovni uporabi in spreminjanju potrošniških navad. 

Komentarjev 8
  • Blackadder 08:54 23.december 2021.

    Palcke za uho NESPREJMLJIVO.."10"plasticnih ovojev na amazon pošiljkah SPREJEMLJIVO Plasticne maske OBVEZNO Mikro plastika vbslovenskih rekah ekološka katastrofa Vdihavanje mirkoplastike iz plasticnih mask..teorija zarote🤔😉 Veselw bozicne praznike..how how how

  • brencl47 14:32 22.december 2021.

    Bebavi in delomrzni poslaci ter drugi kvazipredstavniki naroda si pač morajo nekaj izmisliti, da lahko molzejo proračun!

  • MK 10:57 22.december 2021.

    in zdaj bo folk hodil z umazanimi ušesi po svetu... nič dobrega torej razen tega, da ne bodo slišali bebcev kot so Jenul, Nika Kovač, Histerična Tea, Mali krogec SAB, Mesečnika Lukca in drugih leftardov, ki pizdakajo celo življenje, delali pa ne bi nič