Slovenija
55 ogledov

Teh sporočil ne odpirajte

Nevarna sproočila Varni na internetu
Gre za SMS spam, zato ne odgovarjajte.

"Včeraj zvečer so nas spet zasipavali s čudnimi sporočili iz neznanih številk," opozarjajo pri Varni na internetu. "Kot smo že večkrat opozarjali, gre za SMS spam, zato ne odgovarjajte."

Sumljivo SMS sporočilo, ki so ga v zadnjih tednih prejeli številni slovenski uporabniki vsebuje povezavo do spletnega mesta, kjer naj bi jih to sporočilo čakalo.

"Videti je, kot da je sporočilo poslano iz telefonske številke slovenskega mobilnega operaterja," opisujejo pri Varni na internetu. "Čeprav je v sporočilo včasih vidna številka pošiljatelja, to ne pomeni, da lahko odkrijete, od kod je sporočilo dejansko prišlo."

Dodajajo, da je pošiljatelja dokaj enostavno ponarediti in zato izredno težko odkriti. "Najlažje bi seveda bilo, če bi takšna sporočila ponudniki mobilnih storitev lahko filtrirali," opozarjajo. "Do takrat se bomo morali zanesti na lastno presojo."

Kam vodi povezava?

Povezava vas v navedenem primeru odpelje v trgovino Google Play, na predstavitev aplikacije Gifties - Gift Cards & Rewards. "Gre za aplikacijo, ki v zameno za osebne podatke uporabnika in njegov čas obljublja domnevne nagrade," pojasnjujejo in odsvetujejo namestitev tovrstne aplikacije.

V podobnih primerih povezava vodi na spletne strani z lažnimi nagradnimi igrami, kjer vas včasih siljijo, da se včlanite v plačljiv SMS klub. Za njimi pa se pogosto skrivajo tudi t. i. "phishing" strani, s katerimi skušajo zlikavci pridobiti vaša uporabniška imena in gesla za različne storitve, ali t. i. nigerijske goljufije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.