Slovenija
43 ogledov

Tehnologije, ki so parale živce

Pri Amisu pravijo, da strankam povprečno namestijo od pet do 20 metrov kabla. (F Žurnal24 main
Zbrali smo nekaj tehnologij, ki so bili del vsakdana, vašim otrokom pa se o njih niti sanja ne.

1. Življenje z dial-up-om

Internetne povezave še nekaj let nazaj nismo imeli v paketu s telefonom in televizijo, ampak smo ob vzpostavljanju t. i. dial-up povezave poslušali zvoke, podobne takšnim, za kakršne bi si lahko predstavljali za vesoljce, da komunicirajo z Zemljo. Visenje na interenetu cel popoldan je bila znanstvena fantastika, saj je bil le ta zelo počasen. Poleg tega v času, ko smo bili priklopljeni na internet, nismo mogli istočasno govoriti po telefonu. Se še spomnite tega zvoka?


2. Vonj telefonske govorilnice

Vrsta pred telefonsko govorilnico in ko ste končno prišli do telefona, vzpostavljanje povezave s kovanci, žetoni ali, že bolj sofisticirano, s telefonsko kartico. Najslabša stvar, ki se vam je zgodila, če ste linijo uspeli vzpostaviti, je bila, da ste v roke prijeli slušalko, ki je imela precej neprijeten vonj, ob tem pa vam je nekdo trkal na vrata in mahal, da pohitite.

Telefonska govorilnica | Avtor: Profimedias Profimedias

3. Življenje brez You Tube

Ko so začeli prodajati CD-je, smo verjeli, da se je zgodila velika glasbena revolucija, a tista prava je prišla za njo ...

DVD-ji | Avtor: Shutterstock Shutterstock

 4. Ko umre Windows Explorer

Se še spomnite, ko so se vam "sesuli" Windowsi in so se začela množično odpirati okna eno za drugo, dokler jih ni bil poln cel ekran. Edino, kar ste lahko poizkusili, preden ste računalnik popolnoma ugasnili, je bila uporaba tipk Ctrl+Alt+Del.

Windows Explorer | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

5. Ne zazna diska

Najhujša stvar, ki se vam je lahko zgodila, potem ko ste "zapekli" nov album svoje priljubljene skupine, je bila, da vam CD-player diska ni zaznal. Vzeli ste ga ven, polirali, vračali v odprtino, in poskušali pri prijateljih, dokler niste obupali.

No disc | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

6. Čas shranjevanja datoteke

Dobili ste neko datoteko in ste jo hoteli shraniti na svojem računalniku. Medtem ste lahko prosto odšli ven, na kavo ali še kam. Ko ste se vrnili, računalnik še ni shranil dokumenta.

Shranjevanje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

7. Mehanska miška in ta presneta kroglica

Sestavni del miške za računalnike so bile gumijaste kroglice, ki ste jih lahko vzeli ven in očistili, ko so vam nagajale. Včasih so iz miške padle po nesreči, nekateri starši pa so menda zvečer odstranili kroglico, da bi se otroci več učili in manj igrali igrice.

Analogna miška | Avtor: Profimedias Profimedias

8. Ne morete sprejeti SMS, kartica je polna

Prvi telefoni so imeli zelo malo spomina, zato smo lahko sprejeli le 20 do 30 SMS tekstovnih sporočil. Najbolj popularni so bili Nokia, Ericsson in Siemens.

Tudi polžek je radoveden. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.