Slovenija
34 ogledov

Tekmovanje v podvodnem ribolovu

Državno tekmovanje v podvodnem robolovu, Piran, ribiči, ribe
1/23
Žurnal24 main
V Piranskem zalivu je potekal zaključni krog državnega prvenstva v podvodnem ribolovu. Najtežja ulovljena riba je bila brancin, težak dobrih 1.200 gramov.

Društvo vodnih športov Triton iz Portoroža je v Piranskem zalivu izvedlo mednarodno posamično prvenstvo Republike Slvoenije  v podvodnem ribolovu, ki šteje za zaključni krog državnega prvenstva za letošnje leto. 20 tekmovalcev iz 4 klubov je dobro lovilo, saj se je na kancu na tehtnici, kjer so o najboljših odločali grami, znašlo kar precej lepih vran, cipljev, orad, brancinov in ne nazadnje tudi ugorjev.

Najtežjo ribo je, če izvzamemo ugorje, ulovil Arijan Rapoš iz PLK Koper in to 1.208 gramskega brancina. Sicer pa je zmagal Moreno Matjašič iz RPD Piran (12.806 točk), pred Robertom Ukmarjem iz Kraške mornarice Sežana (12.062 točk) in Dušanom Krajnikom iz RPD Piran (11.724 točk).

Ker gre za dokaj redek in manj znan šport, povejmo, da so se na tekmovanje lahko prijavili posamezniki iz vseh društev in klubov, ki se ukvarjajo s podvodnim ribolovom, a so morali organizatorju predložiti veljavno tekmovalno licenco, zdravniško potrdilo, ki ni smelo biti starejše od šest mesecev, izjavo o odgovornosti in tekmovalci od 16. do 18. leta starosti še soglasje enega od staršev ali skrbnika, da lahko tekmujejo v podvodnem ribolovu.

Območje tekmovanja je bilo območje Piranskega zaliva oziroma del pred Piranom, dan pred tekmovanjem pa je bil tekmovalcem in njihovim spremljevalcem prepovedan ribolov s podvodno puško na področju tekmovanja. V čudovitem sončnem vremenu so lovili 6 ur, komisiji pa so predali ulov ob 13.30 uri na glavnem piranskem pomolu. Nato so ulov posameznikov prešteli in stehtali na piranskem ribiškem trgu pred Akvarijem, kjer je dogajanje pritegnilo precejšnjo pozornost.

Tekmovalci so lahko uporabili neomejeno število podvodnih pušk, obvezna je bila uporaba potapljaškega balona. Vsak je uporabljal svoj motorni čoln, na katerem je bil njego, za to delo usposobljen spremljevalec. Točkovanje je bilo dokaj zapleteno. Tako se je točkovala vsaka ulovljena riba težka najmanj 400 gramov. Vsak veljaven primerek se je točkoval s 400 točkami. Vsak gram od 400 gramov navzgor do 10 kg pa je veljal od 400 do 10.000 točk. Za točkovanje se je upoštevalo 10 primerkov iste vrste ribe. Ugorji (murenoidi) so veljali 1.000 točk, če je njihova teža presegala 2.500 gramov. Vsaka različna vrsta ribe je štela 1.000 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.