Slovenija
96 ogledov

Telekom je vroča žemljica

Grafika Telekom1 Žurnal24grafika
Nakupi. Zaradi napovedane prodaje naval na delnice Telekoma; med kupci precej znanih imen. Cena. Skoraj dvakrat višja kot pred enim letom, če ne bo prevzema, že previsoka.

 Napovedana prodaja Telekoma je zbudila tudi vlagatelje. V zadnjem letu je delnice kupilo skoraj 800 ljudi, ki prej niso bili delničarji, skoraj 500 obstoječih delničarjev pa je delnice dokupilo.

Največ dokupil Južna

Daleč največ delnic je dokupila družba Perspektiva FT Darija in Vesne Južna, ki je število delnic podvojila in jih ima po zdajšnjih borznih cenah že za 14 milijonov evrov. Med fizičnimi osebami je največ, skoraj 13 tisoč delnic dokupil Franc Bohnec, lastnik podjetja Interra.

"Veliko delnic sem kupil, a nobene zato, da bi denar vrgel stran, čeprav sem ga že, tudi pri Telekomu. Ocenil sem, da je bila pri 60 evrih vrednost nizka," Bohnec odgovarja na vprašanje, zakaj se je odločil za nakup. O tem, ali bo počakal do prodaje ali bo delnice prodal prej, pa pravi: "Delnice Telekoma sem prodal tudi po 480 evrov, ampak žal manjši del, tako da sem nekoč z večjim delom že čakal do prodaje. Izkušnje te učijo različno, v socializmu pa se na fakulteti o delnicah nismo učili. Sem pa na delniškem trgu dejaven že več kot 20 let; kot kupec imaš malo informacij, česar se moraš zavedati. Tisti, ki imajo notranje informacije, pa najbrž ne kupujejo direktno," dodaja Bohnec.

V zadnjem letu je 416 delnic dokupil tudi Igor Štemberger, predsednik uprave Ilirike, ki jih ima zdaj 768, Stane Valant jih je dokupil deset (zdaj jih ima 86), poslanec SDS Ivan Grill pa 44 (zdaj jih ima 342). Dokupovali so tudi nekdanji direktor Aerodroma Ljubljana Vinko Može (56, skupaj 92) in nekdanji predsednik smučarske zveze Matija Vojsk, ki je dokupil 209 delnic, tako da jih ima skupaj 300.

Navalili tudi direktorji

Povsem na novo je 3.520 delnic Telekoma, ki so trenutno vredne pol milijona evrov, kupil Dean Čendak polovični lastnik Publikum holdinga, ki je ocenil, da imajo te delnice potencial rasti, predvsem zaradi racionalizacije, podcenjene višine cen ter napovedi privatizacije. Pri pričakovanjih glede prodajne cene pa je, kot pravi Čendak, treba biti realen in upoštevati, da se je cena že zvišala. V zadnjem letu so med male delničarje Telekoma vstopili tudi Stojan Petrič iz Kolektorja (350), nekdanji šef Luke Koper Bruno Korelič (190), nekdanji direktor Elana Tevž Tavčar (217) in žena prvega moža DZS Bojana Petana Ada de Costa Petan (21), 32 pa jih je kupila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Med zanimivejšimi novimi lastniki Telekoma je tudi pokojninski sklad za učitelje iz Teksasa z 1,7 milijona vrednim deležem.

Prodal, a ne verjame v prevzem

Čeprav postopek prodaje teče in je Slovenska odškodninska družba v začetku meseca morebitne interesente povabila, naj izkažejo interes za nakup, je v zadnjem letu dobrih 300 delničarjev delnice (delno) prodalo, med njimi tudi nekdanji direktor KD Skladov Matej Tomažin. "En del sem res prodal in reinvestiral v druge priložnosti, ampak kljub temu verjamem, da bo Telekom prodan, in če bo dovolj zanimanja strateških vlagateljev, bo po moji oceni cena prijetno presenečenje, lahko bo celo višja od 200 evrov," poudarja Tomažin. Tudi poslanec SD Matjaž Han ima v delniški knjigi 15 delnic manj kot pred enim letom. "V NLB imam odprt račun za upravljanje premoženja; oni po lastni presoji kupujejo in prodajajo delnice, izpis za nazaj dobim v začetku naslednjega meseca. Tako vnaprej nisem niti vedel, da so te delnice prodali, potem pa so mi razložili, da zaradi davčnih razlogov," pojasnjuje Han. Kot izpostavlja, prodaja delnic nima nobene zveze s tem, da ne bi verjel v uspešno prodajo Telekoma. Del delnic so prodali tudi nekdanji šef Tušmobila Marko Fujs, direktor Elektrončka Tomaž Žvipelj in predsednik uprave Hita Dimitrij Piciga.

Andrej Vizjak, Matej Lahovnik ter nekdanji direktor Telekoma Bojan Dremelj pa v zadnjem letu delnic niso ne prodali ne dokupili.

 

Komentarjev 1
  • Dixon 10:11 22.april 2014.

    Da ne bo tole z delnicami Telekoma isto kot je bilo z delnicami Mercatorja, so bile vroče žemljice, vsi so jih kupovali, sedaj pa so padle globoko pod ceno in vsi tisti, ki so jih kupili so kar precej zgubili. ...prikaži več Glede na to da gre za Telekom in da je znotraj podjetja veliko insajderskih informacij, se bojim, da je tole zopet ena izmed tistih zgodb, kjer se lahko kar precej opečeš, zato po moje ni premišljeno kopovati teh delnice. Predvsem zaradi dejstva, da telekomu v zadnjem času ravno ne gre po načrtih, storitve se slabšajo, cene pa zvišujejo in zaračunavajo vse mogoče dodatne storitve!