Slovenija
12 ogledov

Televizijski daljinec leglo bacilov

Žurnal24 main
Če kdo pri vas doma boleha za prehladom, bodite še posebej pozorni na kljuke na vratih in televizijski daljinec.

Raziskava univerze zvezne države Virginia namreč ugotavlja, da bolniki prav tam pogosto pustijo bacile, ki preživijo še nadaljnja dva dneva ali več.

Zajela  je 30 odraslih, med katerimi se je za 16 obolelih izkazalo, da so okuženi z rinovirusom, ki zakrivi okoli polovico vseh prehladov. Povprašali so jih po desetih mestih svojega doma, ki so se jih dotaknili v zadnjih 18 urah, nato pa so raziskovalci te površine testirali za prisotnost nadležnega virusa. Izkazalo se je, da je virus prehlada na mestih, ki se jih pogosto dotikamo, kot so vrata hladilnika in kljuke, prisoten v kar 40 odstotkih primerov. Poleg kljuk in televizijskih daljinskih upravljavcev so se za leglo bacilov med drugim izkazali tudi stikala, pipe v kopalnici in telefoni.

Poleg tega so v raziskavi poskušali ugotoviti tudi, v kolikšni meri se bacili nato prenesejo na tiste, ki se dotikajo z njimi okuženih površin. Pri tem so se pri več kot polovici sodelujočih v 48 urah od trenutka, ko so površine namerno okužili s sluzjo bolnikov, bacili pojavili na prstnih konicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.