Slovenija
16 ogledov

Temperature čez 30 stopinj Celzija

Ta konec tedna bo še vedno primeren za oddih na morju ali v gorah. (Foto: iStock Žurnal24 main
Konec tedna bo izjemno topel, temperature se lahko dvignejo čez 30 stopinj Celzija. V sredo so napovedane ohladitve. Letošnji julij je najtoplejši.

"Ta konec tedna, od sobote pa vse do torka, bo kar topel, v osrednjih krajih se bodo temperature približale 30 stopinj Celzija, na Primorskem pa se lahko temperatura povzpne čez 30 stopinj," je povedal dežurni vremenoslovec na Agenciji RS za okolje (Arso).

Podrobnejšo napoved si preberite na vremenskem portalu vreme.net.

Vse te dneve bo pretežno jasno in sončno, vreme bo tako primerno za oddih na morju in v hribih. "Sprememba vremena pa se obeta v sredo, ko nas bo dosegla vremenska fronta s padavinami in ohladitvijo. Ohladilo se bo na okoli 25 stopinj Celzija, takšne temperature pa se bodo obdržale več dni," je še pojasnil vremenoslovec.

Letošnji julij najtoplejši

Najnovejši rezultati z uporabo modelske analize (ERA) temperaturnih podatkov kažejo, da je povprečna julijska temperatura severne poloble dosegla nov višek. Letošnji julij je bil tako najtoplejši, prav tako pa sta bila letošnja maj in junij neobičajno topla.

Od svetovnega temperaturnega povprečja dvanajstih zaporednih mesecev (od avgusta preteklega leta do julija 2010) primerjave izračunov ERA kažejo, da je bilo nekoliko toplejše le dvanajstmesečno obdobje v koledarskem letu 2005.

Na povprečno svetovno temperaturo zadnjih dvanajstih mesecev opazno vpliva nedaven pojav El Niña v tropskem delu Tihega oceana in razmeroma nizke temperature v tropskih krajih in južni polobli.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.