Slovenija
24 ogledov

Tenko bodo piskali

RTV, RTVS, deček, piščal Bobo
RTVS. Kar 500 zaposlenih bo imelo nižje plače, ker doslej niso bile pravilno obračunane.

Televizija. Približno 500 zaposlenih na RTV Slovenija bo v sredo prejelo nižjo plačo, ki je posledica odprave napake pri obračunavanju plač, je vodstvo RTVS te dni obvestilo svoje zaposlene. “Problem je nastal pri odbitku za nedoseganje zahtevane izobrazbe, ki je bil napačno upoštevan. Zdaj se je zgodila korekcija plač, kjer bo ta odbitek pravilno upoštevan in se bodo plače znižale glede na višino osnovne plače,” je za Žurnal24 pojasnil generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli.

V povprečju bo znesek na plačilnih listah nižji za 40 evrov bruto, korekcija pa se nanaša na zaposlene, ki za delovno mesto, ki ga zasedajo, nimajo zahtevane izobrazbe. Ker odbitek po zakonu velja za kadre, ki so razporejeni v sedmo tarifno skupino, torej za višja delovna mesta, to pomeni, da bodo na nacionalki kratko potegnili predvsem novinarski, tehnični in administrativni kadri oziroma tonski mojstri, režiserji, novinarji in vodstveni delavci.

Vračilo za nazaj morda da, morda tudi ne
“Na napako nas je opozorilo ministrstvo za kulturo in od nas zahtevalo korekcijo, letos pa je napako potrdilo tudi računsko sodišče na RTV Slovenija. Potem ko so naši izračuni in preverbe potrdili, da gre res za napako, smo šli v odpravo napačnega obračunavanja, in sicer z majsko plačo, tako da bo 15. junija prvič upoštevan pravi izračun,” je dodal Filli, ki je poudaril, da bi bilo obračunavanje plač pravilno že prej, če zaradi recesije ne bi bili ustavljeni tretja in četrta četrtina odpravljanja plačnih nesorazmerij.

Kdo je kriv za napačno obračunavanje, po Fillijevih besedah še ugotavljajo, dejstvo pa je, da so bile plače napačno obračunane vse od avgusta 2008, kar pomeni, da bi zaposleni ob morebitnem vračilu preveč izplačanega zneska morali seči precej globoko v žep. “Zakon o sistemu plač v javnem sektorju predvideva vračilo, a se za to potezo za zdaj še nismo odločili. O tem se bomo dogovorili po pogovoru s socialnimi partnerji. V vsakem primeru bo, če se bo to zgodilo, to izpeljano tako, da bo sprejemljivo, vendar pa moramo s sindikati doreči dinamiko in način,” je dejal Filli, ki se bo s predsedniki sindikatov sestal že danes, in nadaljeval: “Kakor vem, na ministrstvu za javno upravo s sindikati poteka razprava v zvezi z vračilom, tako da po mojem mnenju ni stoodstotno, da se bo to moralo zgoditi.”

Ker gre za 500 zaposlenih, nacionalki grozi tudi stavka, na vprašanje, ali se je vodstvo nacionalke boji, pa je Filli odgovoril: “Seveda se je bojimo, ampak ni upravičena, ker ne gre za to, da bi se mi tega kar tako spomnili. Plača bo šele zdaj postala zakonita. Ko smo enkrat obveščeni o nezakonitosti, te ne moremo nadaljevati, je pa to seveda neprijetno, sploh za takšno število sodelavcev."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.