Slovenija
42 ogledov

Teptali črva, izgubili spor

Milan Rman, načelnik Upravne enote Trebnje, v družbi sodelavke Snježane Šetina. Žurnal24 main
Dva od treh postopkov, povezanih z razlaščanjem avtoprevoznika Mirka Kovačiča na trasi avtoceste mimo Trebnjega, je upravno sodišče zaradi napake v postopku vrnilo v prvo fazo, pravi Gorazd Marinček, Kovačičev pooblaščenec.

Po skoraj letu in pol so zaradi napak upravne enote postopki za razlastitev spet na začetku.

Spremenjena sodna praksa
Odločbi za začetek postopka razlastitve za zemljišče, ki ga družba za avtoceste (Dars) potrebuje za gradnjo odseka mimo Trebnjega, je potrdilo tudi ministrstvo za okolje in prostor kot organ druge stopnje, vendar je zadeva zaradi spremenjene sodne prakse padla na upravnem sodišču, pravi Snježana Šetina, vodja oddelka za okolje in prostor na Upravni enoti Trebnje.

"Najnovejše sodbe upravnega sodišča se nanašajo na prvo fazo postopka, torej odločbo o uvedbi razlastitvenega postopka. Do zdaj smo te postopke vodili kot skrajšane – ustnih obravnav nismo razpisovali in smo samo ugotovili, ali so formalni pogoji za uvedbo postopka izpolnjeni, nato smo izdali odločbo. Šele v drugi fazi smo razpisovali obravnave," pojasni Šetina.

 

Sporazum blizu?

V skladu z dogovorom na zadnjem sestanku z Darsom so glede odškodnine pridobili mnenje svojega cenilca, pove Marinček. Mnenje so v četrtek posredovali na Dars in jih povabili, naj jim še ta teden določijo termin za sestanek. "Naš cenilec je potrdil cenitev njihove cenilke," izpostavi in doda, da gre za milijon evrov, iz katerih bo Kovačič financiral nadvoz za povezavo zemljišč.

Pristranski postopek
Prav zaradi tega, ker šibkejši stranki ni bila dana enakovredna možnost že v prvi fazi, so se pritožili, razlaga Marinček. "Upravna enota mora v teh postopkih razsojati, ne pa delati kot podaljšana roka države. Postopek je bil voden enostransko v korist močnejše stranke. To pomeni: 'Stopi na črva in ga zmečkaj'," pove.

Edina ovira neznanje?
Upravna enota mora postopke izpeljati še enkrat. Marinček je prepričan, da bodo posamezne faze tokrat potekale hitreje, saj je upravno sodišče pokazalo na napake v postopku. "Zdaj bodo lahko postopke pravilno vodili, ker jim je višji organ strokovno povedal, česa ne smejo narediti. Do zdaj je bila edina ovira njihovo neznanje, na katerega smo opozarjali v pritožbah in potem v tožbi," še pove.

Če ne bo dodatnih zapletov, bi se lahko zadeva rešila v treh mesecih, pravi Šetina. Upravna enota Trebnje je sicer lani reševala 30 upravnih zadev, povezanih z avtocesto mimo Trebnjega, leto prej enajst.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.