Slovenija
50 ogledov

Teroristi zbili cene do 30 odstotkov

Hrvaška in druge obale Sredozemlja vsako leto privabijo številne turiste. Žurnal24 main
Teroristični napadi so na nekaterih destinacijah zbili cene tudi do 30 odstotkov. Slovenci si za prvi maj želijo morja.

"Leto 2016 bo pestro, zanimivo, olimpijsko in tudi v znamenju premišljene izbire destinacij," napovedujejo na Kompasu. Med potniki opažajo največje zanimanje za potovanja v regiji, počitnice na jadranski obali, vodena avtobusna potovanja, križarjenja ter potovanja z organiziranimi poleti na preverjene destinacije. Pričakujejo, da bo kmalu zagotovljenih že več kot 70 odstotkov razpisanih odhodov za prvomajska potovanja. 

"Ljudje za prvi maj hočejo morje," je glede povpraševanja po prvomajskem oddihu jasen Denis Potočnik iz Kuponka, ki dodaja, da je v prvomajskem obdobju zanimanje tudi za termalne oddihe. "V zadnjih letih je v porastu povpraševanje po mobilnih hiškah, ki so nesporen hit. Imamo tudi segment gostov, ki si želijo hotelsko ponudbo, pri čemer je največ zanimanja za Opatijo, Poreč in Krk."

V Relaxu v primerjavi z lanskim letom beležijo 10-odstotni porast povpraševanj po oddihu v času prvega maja. Največ povpraševanja je po krajših počitnicah, bodisi v slovenskih zdraviliščih in termah bodisi na slovenski ali hrvaški obali. Zanimanje je tudi za Črno Goro, Španijo in Italijo, nekaj pa tudi za daljša prekooceanska potovanja.

Med najbolj priljubljenimi prvomajskimi aranžmaji Kompasovih strank so tisti ob jadranski obali. Poleg potovanj v bližnje države in evropske prestolnice bodo v Kompasu izvedli tudi potovanja na Islandijo, dve križarjenji po Sredozemlju in potovanja v Indijo, Namibijo, ZDA, Združene Arabske Emirate ter Izrael. 

Manj celotedenskih aranžmajev

"Prvomajske počitnice se, prav tako kot poletne, prodajajo zelo dobro, celo bolje kot lani. Letos žal pričakujemo veliko manj celotedenskih aranžmajev in bivanj v vikendu 22. – 24. april, saj sledita še dva šolska dneva. Čeprav po rezervacijah opažamo, da bo vendarle kar nekaj otrok ta dva dneva manjkalo v šoli. Največ rezervacij pa je seveda po 27. aprilu," pravijo na Sončku. Večina njihovih strank se bo odpravila v slovenske terme ter na slovensko in hrvaško obalo. 

"V primerjavi z lani pogrešamo predvsem več aranžmajev za Egipt, ki se počasi spet odpira," pristavljajo. V obdobju zgodnjih rezervacij se je največ ljudi odločalo za Španijo, Italijo in Grčijo. V slednji, ki je med Slovenci še vedno priljubljena, je največ zanimanja za Jonske in Kikladske otoke ter Kreto. "Vse statistike kažejo, da bo Grčija tudi letos skupaj s Španijo in Italijo na vrhu Evropejcem zaželenih destinacij. Spet se prebuja pri Slovencih že malce pozabljena Španija. Povečano pa je tudi povpraševanje po daljnih destinacijah (Karibi, Dubaj, Daljni vzhod …)." 

Družina v bazenu | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Napadi imajo kratkoročen učinek

"Po zadnjih terorističnih napadih ne opažamo bistvenih sprememb pri potovalnih navadah. Kot kažejo analize Svetovne turistične organizacije, ti dogodki vplivajo lokalno in kratkoročno na odločanje turistov. Vsekakor se bo po zadnjih dogodkih v Bruslju zmanjšalo povpraševanje in tudi rezervacije za to destinacijo. Podobno se je zgodilo tudi neposredno po napadu v Parizu, kjer pa so se razmere praktično že stabilizirale. To nazorno kažejo tudi podatki. V tednu po napadu je zasedenost pariških hotelov upadla za 24 odstotkov, prihodki v trgovinah pa so padli za 30 odstotkov do 50 odstotkov. En mesec po napadu v Parizu so prihodki od hotelov bili 15 do 20 odstotkov manjši od pričakovanega. Obiskanost restavracij je padla za 10 odstotkov. Po zadnjih podatkih, pa so se razmere praktično že stabilizirale. Pariz spet postaja, poleg Londona, najbolj obiskana metropola," pojasnjujejo v Relaxu.

Teroristični napadi so vplivali tudi na cene. "Cene na kriznih destinacijah so padle tudi do 30 odstotkov (Egipt, Turčija, Tunizija). Rezervacije so se na nekaterih destinacijah v primerjavi z letom 2015 zmanjšale. Šestdesetodstotni padec povpraševanja in rezervacij beležimo za Egipt in Tunizijo, 30-odstotni za Turčijo in 20-odstotni za grške otoke, ki so na kriznih območjih. Tak primer je otok Kos. To pa se ne pozna na destinacijah, kot so Rodos, Kreta, Krf in Halkidiki, kjer beležimo celo porast rezervacij," razmere opisujejo v Relaxu. 

Slovenci letos množično na Jadran

V Relaxu opažajo, da so se turisti preusmerili na druge destinacije, kot sta Španija in Črna gora. Po podatkih iz first minute rezervacij in povpraševanja bo največ slovenskih gostov v sezoni 2016 počitnikovalo ob obalah Jadrana. "Po napovedi bo na teh destinacijah tudi problem s prostimi kapacitetami. Nekateri hoteli in apartmaji bodo zasedeni že do konca aprila. To velja za glavno poletno sezono," pojasnjujejo v Relaxu. 

"Nekateri hotelirji pravijo, da se po terorističnih napadih ljudje bojijo hoditi v velemesta in si bodo zato izbrali Hrvaško. Drugi pa se bojijo, da se jim bodo turisti ognili zaradi balkanske poti beguncev. Nekateri hotelirji pravijo, da imajo veliko zasedenih kapacitet, medtem ko drugi pravijo, da je zelo slabo, ker se gostje bojijo, kaj se bo zgodilo z begunci," pa o zasedenosti hrvaških kapacitet v letošnji glavni sezoni pravi Potočnik. 

Tudi pri Sončku opažajo, da bo pri rezervacijah za poletje največ pridobiva Hrvaška. "Kot običajno računamo na večje zanimanje za poletne počitnice po prvomajskih praznikih. V Sončku si želimo "okrevanja" Egipta, ki je bil v preteklih letih eden od paradnih konjev med turističnimi destinacijami Slovencev." Prvi čarterji iz Ljubljane naj bi proti Egiptu poleteli že poleti.  

"V pogovorih s svojimi potniki opažamo, da razmišljajo preudarno in odgovorno, ne delujejo pa zaskrbljeno. Približno so si že ustvarili predstavo, kje želijo preživeti svoje počitnice," o tem, kako letos razmišljajo turisti, pravijo v Sončku.

Komentarjev 5
  • Hi5 14:30 14.april 2016.

    Glej. Kar bi jaz tebi dal, je ena okol ušes. To je skoraj boljša ideja, kot pa tvoja. Kaj imaš za pametovat, komu bi kaj dal za podpisat. Vsak ve, zakaj gre po tvojem na dopust v malo ...prikaži več bolj rizično državo. Pač da uživa v potovanju. Da bi pa zaradi tega komu polagal račune. Dej no. Verjamem da si ti tip dopustnika, ki se kje v kampu v Punatu skriva za 30 let staro Adrijino prikolico in se trese, da ne bo kak hrvaški huligan, z znakom Dinama na hrbtu prišel zraven in vprašal "šta ima Slovenac".

  • Avatar olor
    olor 14:14 14.april 2016.

    Bojkotirajmo enkrat Hrvate, pa da vidimo.

  • Zmago 09:50 14.april 2016.

    Očitno "ti je lahko", ko toliko potuješ !! Bodi doma. Tudi doma je lepo !!Če pa tvoja hoče po svetu.....................pa razumem tvoj nick ;-)))https://www.youtube.com/watch?v=S0U33EEts5s