Slovenija
112 ogledov

“Teroristični” napad na zvonik

slovenija 13.11.13. piranska cerkev, zvonik, piran, Stolna cerkev svetega Jurija Suzana Kos
Nad pogostostjo in glasnostjo se pritožujejo tudi turisti.

“Nenehno zvonjenje cerkvene ure – ta bije vsakih 15 minut – je res moteče, tudi naši gostje se pritožujejo. Pred časom je nekdo celo izvedel, jaz temu tako rečem, 'teroristični' napad in v urni mehanizem porinil lesen kol, da ga je ustavil. Ne vem, ali je zvonjenje cerkvene ure potrebno, vsekakor ne gre za zadevo, ki je povezana z bogoslužjem. Vsaj glasnost zvonjenja bi lahko omejili,” je prepričan Franc Obelšer, piranski hotelir.

Denarja za popravilo ni

Težave z zvonjenjem imajo tudi v Kopru. Ob nedavnem premiku ure na zimski čas so se spremenile nastavitve mehanizma ure na zvoniku ob koprski stolnici in zvonjenje je začelo kratiti spanec stanovalcem mestnega jedra. Koprski sistem je star 15 let; ob pojavu težav so ocenili, da se je najverjetneje zaradi dotrajanosti odlomil kakšen del, novi mehanizem pa bi stal okoli 20 tisoč evrov, a denarja za to ni. Na glasnost koprskih zvonov je v preteklosti že opozoril umetnik in aktivist Marko Brecelj.

Tarnajo na vseh koncih

“Na nas se je obrnilo kar nekaj ljudi z različnih koncev države, naj se to področje nekako regulira z ustrezno spremembo uredbe, saj cerkveni zvonovi ne povzročajo tako imenovanega naravnega hrupa, kot je ptičje petje,” poudarjajo v Pozitivni Sloveniji. Tudi na pristojno ministrstvo se je s pritožbami obrnilo nekaj prebivalcev, ki navadno živijo v neposredni bližini cerkva. Ker ob obstoječi veljavni zakonodaji cerkveno zvonjenje ni ne v pristojnosti okoljskega inšpektorata ne policije, je edina možnost urejanja sporazumno dogovarjanje z upravljalci zvonov.

“Treba je razmisliti o nujnosti zvonjenja, na primer odbijanju ure ponoči, oziroma o intenziteti teh zvokov. Vedno je smiselno upoštevati previdnostno načelo in raven zvoka znižati na najmanjšo sprejemljivo raven, s katero je želeni cilj sporočanja še vedno dosežen,” ocenjujejo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Komentarjev 14
  • dragec 08:11 15.november 2013.

    Mene moti tvoj plešasti vodja, saj ga gledam več kot 20 let. Upam, da mu ne bodo postavljali spomenika. Turisti bi se prestrašili, ko bi ga videli.

  • mph 14:34 14.november 2013.

    In da postanejo ulice raj za lopove in druge male kriminalce?

  • suzana.kos 14:13 14.november 2013.

    jaz pa misli, da bi vse, ki so preglasni, morali omejiti jakost - tako zvonovom, kot zvočnikom na minaretu, ki bo zrasel v Lj...