Slovenija
62 ogledov

Teš grozi s tožbami

Teš 6 Gregor Katič Andrej Pečjak je kritičen do Slovenije, saj meni, da bi morala vlagati v zelene tehnologije, ne pa, da smo skoraj milijardo in pol evrov vložili v Teš 6.
Termoelektrarna Šoštanj grozi s tožbo organizacijam, ki nasprotujejo gradnji šestega bloka.

Termoelektrarna Šoštanj s tožbo grozi koaliciji Ustavimo Teš 6. Povod je bila tiskovna konferenca, na kateri je Greenpeace poudaril, da bi izgradnja šestega bloka lahko povzročila 33 smrti.

Kot nam je potrdila predstavnica Greenpeaca v Sloveniji Nina Štros, so prek odvetniške pisarne Čeferin pismo poslali vsem posameznikom, organizacijam in strankam, ki sodelujejo v projektu. Štrosova ob tem pravi, da "gre za zelo zgrešena razmišljanja, kaj je svoboda govora". Poleg tega pa, kar "se navaja v pismu, mi niti na tiskovni konferenci niti v poročilu niti v spremljajočih dokumentih nismo nikjer navajali", trdi Štrosova.

Greenpeace bo podrobnejši odgovor na obtožbe pripravil jutri.

Na odziv Teša še čakamo.

"Blatenje dobrega imena"

Kot je na svojem blogu zapisal filozof Luka Omladič, ki je na povabilo Greenpeaca razpravljal na tiskovni konferenci, mu Teš in odvetniška pisarna Čeferin očitata blatenje dobrega imena. V pismu je namreč med drugim zapisano: "S tem dopisom vas želimo opozoriti, da sta ugled in dobro ime osebnostni pravici, ki ju pravo priznava tudi pravnim osebam. Vsako ravnanje, ki povzroči okrnitev ugleda ali dobrega imena pravne osebe in katerega predvidljiva posledica je nastanek škode, pa ima značilnost protipravnega ravnanja."

Ob tem dodajajo, da so po obligacijskem zakoniku upravičeni do odškodnine.

Omladič nadalje piše, da je študija povzeta po poročilu Evropske agencije za okolje, ki je bilo objavljeno 24. novembra 2011 in v katerem je med drugim zapisano, da na evropski ravni daleč največji prispevek k onesnaženju prihaja od termoelektrarn.

To odvetniki in Teš spodbijajo z argumentom: "V zvezi z navedenim bi želeli izpostaviti, da je opiranje na zgoraj citirano metodologijo zgrešeno, EEA je namreč sama v pravnem obvestilu, ki je sestavni del tega poročila, navedla, da ugotovitve iz poročila ne predstavljajo uradnega mnenja Evropske komisije oziroma drugih organov Evropske unije."

Omladič ob tem poudarja, da očitno v Tešu ne vedo, da obstajajo neodvisne evropske agencije.

Komentarjev 2
  • albert 15:39 18.junij 2012.

    Ne ni še sklenjen še manjkajo ampak sigurno pridejo.

  • varan 14:18 18.junij 2012.

    sedaj je pa krog akterjev klasično zaključen