Slovenija
1098 ogledov

Teš lahko začne uvažati premog

Teš Gregor Katič
Agencija RS za okolje (Arso) je izdala sklep, da v Tešu za mešanje lignita z uvoženim premogom ne potrebujejo novega okoljevarstvenega okolja.

Kot izhaja iz dokumenta, ki ga je pridobila TV Slovenija, so v Tešu predvideli, da naj bi vsak dan do Šoštanja pripeljal vlak s 1200 tonami premoga, ki bi ga nato 60 tovornjakov prepeljalo do deponije.

Ta premog bi nato dodajali obstoječemu lignitu, zato domačine skrbi, da se bodo izpusti toplogrednih plinov povečali. Na Arsu so po navedbah televizije pojasnili, da sprememba ne bo imela pomembnih vplivov na zdravje prebivalcev, zato Teš ne potrebuje novega okoljevarstvenega dovoljenja.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je za TVS dejal, da je premajhna količina slovenskega premoga dodaten razlog za predčasno zaprtje te termoelektrarne. Predstavnik Civilne iniciative Šoštanj Valter Kolar pa je opozoril, da Arso lokalne skupnosti ni vprašal za mnenje.

HSE: Premog le kot alternativni vir

vlak premog | Avtor: Profimedia Profimedia
V Holdingu Slovenske elektrarne po navedbah TVS poudarjajo, da bo nemoteno delovanje Teša še naprej temeljilo na velenjskem lignitu, uvoz premoga pa za zdaj vidijo le kot alternativni vir. Premog iz tujine bi bil po njihovih ocenah dražji od domačega lignita, kar bi prineslo okoli 20 milijonov evrov dodatnih stroškov na leto.

Teš je Arso za dovoljenje za uvoz tujega premoga za peti in šesti blok po navedbah medijev zaprosil konec lanskega leta. Takrat so poudarili, da gre zgolj za "preventivno rezervno zasilno možnost, če bi se zgodil izpad oskrbe iz Premogovnika Velenje". Veljavno okoljevarstveno dovoljenje iz leta 2010 sicer določa, da lahko elektrarna za proizvodnjo električne energije kuri le lignit, ki ga kopljejo rudarji Premogovnika Velenje.

Vsako nameravano spremembo v delovanju elektrarne, med katere spada tudi nova vrsta premoga, mora Teš po zakonu o varstvu okolja najprej prijaviti Arsu. Ta s sklepom odloči, ali gre za večjo ali manjšo spremembo v delovanju. Če bi pri Teš ocenila, da gre za večjo spremembo, bi morali v Šoštanju na novo pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Tedanji okoljski minister Jure Leben je v začetku februarja ocenil, da bi morali pred izdajo dovoljenja za uvoz premoga razjasniti, ali so pristojni zavajali o kakovosti in količini premoga, da ta zdaj ne bo zadostovala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Marcel Pravnik 09:53 03.april 2019.

  Kaj ko bi v T 3 žgali kar slovenski les in drugo suhljad, ki se nabere v spomladanskem čiščenju, da ne bo gnilo in razpadalo v naravi

 • ode 06:16 02.april 2019.

  Zakaj ne bi uvažali kar elektrike namesto premoga. Bilo bi ceneje in čisteje. Seveda, TEŠ6 mora delati, če že stoji tam - kot spomenik tepcem.

 • Avatar vec
  vec 22:03 01.april 2019.

  Haha vse maš cca 96% prav, le glede primorcev se motiš, ONI VSI KRULIJO VSANI PRIMORSKA, a vecina vleče lepe Italjanske penžjone :) tako da to je floskula ki nima vsze z realnostjo.