Slovenija
2505 ogledov

"Test je vstopnica v šolo"

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
V šolo lahko pridejo le učenci, ki so opravili samotestiranje.

"Otroci test izvedejo sami, test je vstopnica v našo šolo," pravi ravnatelj šolskega centra v Železni Kapli na Avstrijskem Koroškem Heinz Nečemer.
V Sloveniji nja bi se samotestiranje dijakov začelo v ponedeljek, samotestiranje učencev pa naj bi se začelo izvajati po prvomajskih praznikih. Samotestiranje v Sloveniji bo prostovoljno. Za tiste, ki se ne bodo samotestirali, odločitve še ni: ali bodo lahko sodelovali pri pouku v šoli, ali pa se bo za njih organiziralo šolanje na daljavo.

"Ne priteče kri iz nosa, ne boli glava"

Na Šolskem centru v Železni Kapli samotestiranje na razredni stopnji poteka trikrat tedensko, enkrat ali dvakrat na teden pa na predmetni stopnji, torej v višjih razredih. "Ne priteče kri iz nosa, ne boli glava, izvajanje pa je tako preprosto, kot bi nekomu nalepili obliž. To znajo otroci od šest do 14 let," razlaga ravnatelj.

Zagotovljena anonimnost

Testiranje poteka na način, da učenci test, preden se pokaže rezultat, oddajo učiteljici, tako, da nobeden od učencev za drugega ne ve, kakšen je rezultat. Trije testi na več kot tisoč so bili doslej neveljavni, pozitiven pa je bil doslej le en test, vendar je PCR test to zavrgel. 

Nasprotovali le starši enega otroka

Testiranja potekajo tudi v srednji šoli, kjer pa je, tako ko za učitelje, tudi za učence obvezna tudi uporaba maske FFP2. "Predpisi so z ministrstva, tega se je treba držati," Otroci se tega testiranja udeležijo 100 odstotno. "Čisto na začetku smo na šesti stopnji imeli enega, ki je malo protestiral, oziroma protestirali so starši. Ko smo starše prepričali, da ni tako, kot pri PCR testu, ko palčka dregne višje v nos, so se s testiranjem strinjali tudi oni," razlaga Nečemer.

 

Komentarjev 4
  • QSprm 13:45 14.april 2021.

    Ko bi le imalo testiranje kaksen smisel. Tako je pa le testiranje zaradi testiranja. Edina korist od tega se veselo steka v zepe preprodajalcev te nicvredne krame.

  • kontrahan 13:09 14.april 2021.

    Pri nas so glasni in vpijejo, na koncu bodo pa vsi testirali, pa četudi jim bodo kole rinili v rit.

  • zelena19 12:59 14.april 2021.

    Pri nas so pa že vzgojitelji proti in strašijo kaj šele starši ki so proti vsem kar ni njihovo zelje.