Slovenija
5926 ogledov

Samotestiranje dijakov in učencev se začne že v petek

Samotestiranje Profimedia
Že ta petek se v srednjih šolah začne samotestiranje dijakov, je na novinarsko konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar,

"Samotestiranje se bo izvajalo enkrat tedensko, predvidoma prvič v petek 16. 4. v srednjih šolah, za učence tretje triade osnovnih šol pa po prvomajskih počitnicah," je dejal Vindišar in ob tem poudaril, da je samotestiranje prostovoljno in brezplačno, morajo pa starši za take postopke dati soglasje za svoje otroke. 

Testiranje bo potekalo v šolah. Šole morajo zagotoviti dovolj velike prostore, ki se jih da prezračiti. Stroka je odločila, da je izvajanje testa v šoli boljša rešitev kot doma zaradi verodostojnosti testov.

Sicer bo testiranje potekalo ob ponedeljkih, saj bodo učenci in dijaki tudi v primeru potrjene okužbe nadaljevali s poukom v šoli, če bodo pred testom upoštevali vse ukrepe. "Dan za testiranje bo ponedeljek pred začetkom pouka, potrebujemo dobrih 15 minut. V primeru pozitivnega testa se učenca izolira v vnaprej predvidene prostore, če se upošteva vsa navodila, da se je uporabljalo maske, ne gre za tvegan stik in drugi učenci lahko nadaljujejo s poukom. Izbrani zdravnik ali pediater dijaka ali učenca pošlje na PCR test. V primeru negativnega PCR testa je ta odločile, to je zlati standard, v tem primeru se učenec lahko vrne k pouku," je pojasnil Vindišar. 

Če učence in dijake testiramo v ponedeljek in zjutraj pred testiranjem ni bilo tveganih stikov, lahko namreč celoten razred nadaljuje s poukom. Kot tvegani stiki veljajo namreč stiki 48 ur pred pozitivnim testom. "NIJZ bo izvedel iskanje visoko tveganih stikov in izolacijo tistih, ki so bili ugotovljen," je pojasnil.

"V primeru negativnega rezultata, ne smemo imeti občutka lažne varnosti, vse ukrepe je treba dosledno upoštevati, to je presejalno testiranje, torej pri učencih in dijakih, ki nje kažejo znakov okužbe dihal. Če zboli in misli, daj se bo testiral v šoli, to je napačno, v teh primerih mora učenec ali dijak ostati doma ter obvestiti zdravnika ali pediatra."

Franc Vindišar

"Namen je, da vzpostavimo varno okolje v šolah za učence, dijake in vse zaposlene. Želimo zagotoviti pravočasno identifikacijo okuženih in preprečiti širjenje. Redno testiranje s hitrimi antigenskimi testi zmanjša število okužb za kar 50 odstotkov, so pokazale študije," je povedal Vindišar. Glavna ovira bi bil lahko visok delež otrok, ki jih starši ne bi dovolili testiranja, a Vindišar je prepričan, da se njihovo število znižalo. Maja bi poskusili zagotoviti testiranje tudi študente, ki si zelo želijo vrniti v predavalnice.

Vsak delovnik med 8.30 in 15.30 je za vprašanja v zvezi s samotestiranjem mogoče poklicati na 01 476 68 48

"Enostavna uporaba, učenec sam vnese paličico dva do 2,5 centimetra v nos, možno ga je ponavljati, rezultat je na voljo v 15 minutah. Pričakujemo tudi določen delež lažno pozitivnih in negativnih rezultatov, zato je v protokolu določeno, da ob vsak pozitiven test hitri antigenski test potrjen s PCR testom," je pojasnil VIndišar in dodal, da je mnenje komisije za medicinsko etiko, da je enostavno, neagresivno in učinkovito.

Pokorn: Test je primerljiv z vrtanjem po nosu

Marko Pokorn, strokovni direktor pediatrične klinike, pa je dejal, da je tak test varen, primeren in ga tudi 6-letni otrok lahko pravilno izvede ob nadzoru odrasle osebe. V primerjavi z brisom nosno-žrelnega prostora pa je bolj prijeten in primerljiv z vrtanjem po nosu.

Na pediatrični kliniki se, kot je nadaljeval, dnevno srečujejo z duševnimi stiskami otrok in mladostnikov, zato je po njegovem mnenju v tem trenutku ključno, da se otroci vrnejo v šole in da začne pouk potekati na klasičen način. Obenem pa mora biti to vračanje v šole varno, je poudaril. "Samotestiranje otrok je korak v pravo smer, to bi bilo treba narediti že prej. To je nekaj, kar otroke postavlja v aktivno vlogo pri soočanju s pandemijo, tako da otroci sami zagotavljajo varnost svojega šolanja," je dejal Pokorn.

Hitre teste sicer na pediatrični kliniki uporabljajo že od 19. novembra, opravili so hitre antigenske teste za presejanje okužbe s covidom-19 pri nekaj več kot 5.200 otrocih in spremljevalcih, ki so bili naročeni na hospitalizacijo, odkrili so 43 pozitivnih, torej je bil delež pozitivnih manj kot en odstotek. Vse pozitivne izvide so preverili tudi s PCR metodo, približno polovica je bila pozitivnih tudi tam. "Hitri antigenski testi dobro prepoznajo tiste, ki so bolj kužni in nevarni za okolico. Izkušnje s hitrimi testi so dobre, ob njihovi redni uporabi je pediatrična klinika postala varna bolnišnica za bolne otroke in njihove starše in spremljevalce," je še poudaril Pokorn.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • JZekspert 03:41 14.april 2021.

    NE! Nobeni otroci se ne bodo samo-testirali. Noben normalni se ne bodo! Nobenega pogojevanja ne bo več, a je jasno, prokleta podkupljena klero-fašistična hunta? Zadosti je tega vele-natega, dovolj je, a razumete, al bo treba precej bolj na trdo razložit?

  • Dusan21 14:52 13.april 2021.

    Ni zvezdaš, Dejanov zet, ta rad vleče pujske za reo na Pečanovo dvorišče.

  • la 13:31 13.april 2021.

    ne pustim testirat,kratko in jedrnato.Šolo lahko tudi doma naredi ,naj bo težko kolikor hoče,jbg življenje je težko