Slovenija
1889 ogledov

Samotestiranje po šolah še za odpiranje drugih dejavnosti

Samotestiranje Profimedia
Samotestirali naj bi se tudi študentje, v nadaljevanju pa še v drugih družbenih in gospodarskih dejavnostih.

Četudi so najprej napovedovali, da naj bi se učenci zadnje triade ter dijaki samotestirali doma, je nova odločitev, ki so jo sprejeli predstavniki ministrstva za šolstvo, ministrstva za zdravje ter NIJZ, da bo samotestiranje potekalo v šoli. 

Ravnatelji temu sicer nasprotujejo, saj menijo, kot pravi predsednica društva ravnateljev srednjih šol Nives Počkar, da je optimalno okolje za samotestiranje doma. "Prav tako bi lahko dijaki še pred prihodom v šolo ali dijaški dom vedeli, ali so pozitivni ali ne," je za STA povedala Počkarjeva. 

Janez Poklukar, minister za zdravje Slovenija Policijska ura ukinjena, odločeno tudi o maskah

Načrt predvideva, da bo samotestiranje, ki naj bi se začelo 16. aprila, potekalo enkrat na teden, in sicer zjutraj po prihodu v šolo. Če bi bil test pozitiven, bi moral dijak oz. učenec oditi domov, šole pa bi pred testiranjem pobrale soglasja in razdelile teste. 

Direktor NIJZ Milan Krek je povedal, da v nadaljevanju načrtujejo tovrstno testiranje tudi v širši družbi. "Vse bo prišlo na vrsto," je na popoldanski tiskovki povedal Krek. "Zakaj v šolah in ne v podjetjih? Zato, ker smo se odločili, da so šole prioriteta v tej družbi. Zdaj rešujemo šole, pozneje pa se bodo ti testi lahko uporabljali tudi v podjetjih in drugje. Ne nazadnje, se dobijo na trgu, zato jih bodo lahko izvajali vsi tisti, ki bodo hoteli."

Janez Poklukar, minister za zdravje Slovenija Vlada spremenila semafor ukrepov

Samotestiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg učencev in dijakov razmišljajo tudi o samotestiranju študentov, a končne odločitve še niso sprejeli. "Danes smo se sestali s predstavniki študentov in ministrstev," je povedala vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. "Eden od predlogov je bil tudi samotesiranje študentov pred udeležbo na vajah in predavanjih oz. pri bivanju v študentskih domovih. Smo še v fazi iskanja optimalne rešitve, odprte so različne možnosti, nič še ni zabetoniranega."

Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da pri samotestiranju v šolah posnemajo Avstrijo. "Tam se prva triada testira doma, druga v šolah," je razložil minister ter dodal, da razmišljajo o širši uporabi samotestiranja, kar pa predstavlja svojevrsten izziv. "Videli bomo, kakšen bo odziv v družbi in se na tej podlagi družbeno odgovorno odločili, ali tak princip uveljavimo tudi pri odpiranju drugih družbenih in gospodarskih dejavnosti."

nošenje mask na prostem Zdravje Krek: "Vsa Slovenija bo v torek v rdečem"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • suineg7878 19:24 09.april 2021.

    Predlagam, da se Logarjeva in Poklukar tedensko v zivo testirata pred kamerami RTVSLO v jutranjem program po Kitajski metodi analnega testiranja, samo s to razliko da premer, dolzino testne palico in potrebno globine za odvzem vzorca predlagamo tisti, ki moramo ...prikaži več placevati za to skropucalo od televizije in sicer po sistemu, vsak gledalec s svojim glasom doda 1mm dolzine palice.