Zdravje
39054 ogledov

Krek: "Vsa Slovenija bo v torek v rdečem"

nošenje mask na prostem
1/12
Saša Despot
Direktor NIJZ Milan Krek predpostavlja, da bodo v torek vse regije v Sloveniji vstopile v rdečo fazo, nekatere tudi v črno.

Število novo okuženih še naprej narašča. "V Evropi smo priča valu, ki traja že nekaj tednov in vsi upamo, da bo v kasnejših mesecih popustil," je dejal Krek. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev v Evropi znaša 506, v Sloveniji pa je nad evropskim povprečjem in znaša 673.

Janez Poklukar, minister za zdravje Slovenija Vlada spremenila semafor ukrepov

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Janez Poklukar, minister za zdravje Slovenija Policijska ura ukinjena, odločeno tudi o maskah

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

V Sloveniji smo še vedno v fazi rasti števila okuženih. Številke se dnevno dvigujejo in strokovnjaki pričakujejo, da bo tudi danes v Sloveniji potrjenih več kot 1000 novih okužb. Trend naraščanja okužb bo prisoten še nekaj časa. 

Reprodukcijsko število R je v štirih regijah večje kot 1, v enajstih regijah pa sta tako R kot incidenca povečana. "Tudi na regijskem nivoju gremo navzgor v rdečo in črno fazo, zato je edini ukrep, da se držimo vseh preventivnih ukrepov in navodil. Danes so tri regije rdeče, predpostavljamo, da bo v torek Slovenija popolnoma rdeča. Nekaj regij zna priti tudi v črno fazo," je dejal Krek. 

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Opazen je porast okužb v starostnih kategoriji od 5 do 14 let. "Trend gre linearno navzgor in je neposredna grožnja obstoju šole take, kot jo imamo v tem trenutku," je dejal Krek. Želja je ohraniti pouk v šolah do konca šolskega leta, zato se uvajajo novi ukrepi, kot je samotestiranje šolarjev. 

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Spodbuden podatek je, da je v Sloveniji s prvim odmerkom že bilo cepljenih več kot 300 tisoč oseb. O učinkovitosti cepljenja govorijo tudi podatki o številu okuženih v najbolj precepljenih starostnih skupinah, saj v generacijah nad 80 let praktično ni več obolelih. "Še vedno so ogroženi starejši, stari med 60 in 70 let, zato imamo cilj do konca meseca cepiti vse starejše od 60," je napovedal Krek. 
Večji delež okuženih je v delovni populaciji, ki je aktivno zaposlena in aktivno skrbi za starostnike in mladostnike. 

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

V spomladanskem obdobju je bilo v Sloveniji manj smrti zaradi covida-19, po tem parametru je Slovenija pod evropskim povprečjem.  
Rastejo sprejemi v bolnišnico in pristojni pričakujejo, da v naslednjih dneh njihovo število ne bo padlo, ampak bo še v porastu. 

Vlada je spremenila semafor ukrepov sproščanja. Policijska ura se ukinja. 

Angleška različica uspešno izpodriva druge

Različico virusa, ki je doslej prevladovala v Sloveniji, izpodriva angleška različica, ki predstavlja že 50 odstotkov prisotnega virusa. V nekaterih regijah delež angleške različice znaša že 85 odstotkov, kar pomeni, da je regija zelo ogrožena. 

Angleška različica je bolj kužna in se hitreje širi. Pristojni se bojijo hujše situacije, saj se bo s porastom števila okužb z novo različico, povečalo število okuženih in hospitalizacij. Predvsem hitro raste število zasedenih intenzivnih postelj. 

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 13
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:01 10.april 2021.

    Nič več mi ni jsano, imamo tako hud britanski sev, ki se širi skoraj z svetlobno hitrostjo, zdravstveni delavci so izgoreli, tretji val bo bojda najhujši do sedaj, imamo lockdown, ki to res ni, v ponedeljek se vse odpira, cepiv ...prikaži več ni zadosti a mi jih šenkujemo,... A so vladajoči dokončno izgubili pamet in razum?

  • supreme 23:44 09.april 2021.

    A lohk nekdo tem kretenu Kreku rece naj neha nabijat v 3 dni in neha grozit.... Poln kurac mam tega njegovga gobcanja.

  • Alibaba 21:45 09.april 2021.

    Laž !139 oseb je skupno na intenzivni in leni doktorji komaj dohajajo delat.