Slovenija
2482 ogledov

Test prehranskih dopolnil z maščobnimi kislinami omega 3

omega 3, tablete, ribje olje Shutterstock
Test Zveze potrošnikov Slovenije. Ali prehranska dopolnila res vsebujejo, kar je zapisano na embalaži? Na test so uvrstili devet izdelkov prehranskih dopolnil z maščobnimi kislinami omega 3, ki jih člani ZPS najpogosteje kupujejo.

Maščobne kisline omega 3 so življenjsko pomembne in esencialne in vse več potrošnikov se tega zaveda. Številni potrošniki v skrbi za zdravje posežejo po prehranskih dopolnil omega 3. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so izdelke, ki so jih testirali, nakupili v lekarnah in spletnih trgovinah. Za izbrane izdelke mora potrošnik na mesec odšteti med 2,49 in 28,59 evra (če preračunamo priporočeno dnevno količino na mesečno raven).

Vsi vzorci so vsebovali vsaj toliko maščobnih kislim omega 3, kot je bilo zapisano na deklaraciji, prav tako v nobenem vzorcu nismo ugotovili vsebnost živega srebra, ki bi presegala najstrožje mejne vrednosti (0,1 mg/kg).

"Prehranska dopolnila z maščobnimi kislinami omega 3 vsebujejo koncentrirano ribje olje, bogato z eikozapentanojsko (EPK) in dokozaheksanojsko kislino (DHK), najpogosteje v 1000 mg kapsulah, ki vsebujejo želatino, sredstvo za ohranjanje vlage (glicerol) in antioksidant (vitamin E), da prepreči oksidacijo ribjega olja. V okviru testa smo tako analitično preverili resnično vsebnost oz. gostoto omenjenih kislin v 100 gramih maščobe in koliko le teh zaužijemo z na izdelku navedeno največjo priporočeno dnevno količino (PDK) prehranskega dopolnila, preverili pa smo tudi vsebnost živega srebra in skladnost ter ustreznost označb," je način testiranja predstavlja Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Zavajanja glede vsebnosti maščobnih kislin omega 3 niso ugotovili, so pa opazili neustrezno označene hranilne vsebnosti za priporočeno dnevno količino in dvomljive navedbe o priporočeni dnevni količini.

ZPS še svetuje: uživanje prehranski dopolnil omega 3 je smiselno pri osebah, ki ne jedo rib oziroma z običajno uravnoteženo prehrano ne morejo zagotoviti zadostnega vnosa maščobnih kislin omega 3. Upoštevajte priporočila na embalaži in ne prekoračite priporočene dnevne količine, saj lahko ob prekoračitvi vnesete v telo preveč vitamina E, ki pogosto na embalaži ni naveden.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:00 06.april 2017.

    Me veseli da si se našel, zagotovo o tem dosti veš, ker zase iščeš rešitve. :) Upam da ti terapije pomagajo in postaneš srečnejši. ;)

  • drejca1 22:12 06.april 2017.

    Bomo vprašali farmacevte v lekarnah, saj njihov nasvet stane "le" okoli 30 € .Drugač je pa meni najljubše "prehransko dopolnilo " ta čas: zvečer skleda regrata, kos doma pečenega kruha in 2 deci terana . Zaspim kot angelček, brez ...prikaži več da kaj farmacevte sprašujem ali je to zdravo ali ne :))

  • Johnny13a 22:04 06.april 2017.

    Več o blodnjavih motnjah - shizofrenijihttp://psihiater-leser.com/dusevne_motnje/blodnjava_motnja/