Slovenija
16 ogledov

Testen ne želi biti začasni šef sodnikov

(Foto: Sodišče) Žurnal24 main
Kandidat. Šorlija naj bi podpirala večina.

“Sodni svet se bo o primernosti kandidata Marka Šorlija za predsednika vrhovnega sodišča odločal na seji 4. marca,” pojasnjujejo na sodnem svetu.

Šorli za prvega sodnika
Trenutni podpredsednik Šorli velja za umirjenega, tradicionalno naravnanega sodnika, zato tudi ni podpiral sodniške stavke, je neuradno slišati iz sodniških krogov.

Primernost. Neodgovorno in škodljivo za ugled sodstva bi bilo, če podpore ne bi bil deležen že drugi kandidat za predsednika vrhovnega sodišča. Zato je Šorli naravna izbira sodniških kolegov, za katere je jasno, da ga bodo podprli, pravijo naši viri.

O kandidatu za naslednika Franca Testena se bodo člani sveta torej izrekli že po izteku mandata aktualnega predsednika konec februarja. “Mnenje h kandidaturi morajo najprej podati člani vrhovnega sodišča na občni seji in nato še sodni svet. Šele po prejetju obeh mnenj bo minister odločal, ali kandidata predlaga v imenovanje državnemu zboru,” pravijo na Zalarjevem ministrstvu.

Začasni predsednik
“Dokler poslanci dokončno ne zapečatijo imena novega predsednika, bo vrhovno sodišče verjetno vodil začasni predsednik. Predsednik Testen pa je že napovedal, da to ne bo on,” pravijo naši viri blizu sodstvu. “Na eni od prihodnjih občnih sej vrhovnega sodišča bo imenovan začasni predsednik, ki lahko to funkcijo opravlja do pol leta,” pojasnjujejo z vrhovnega sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.