Slovenija
1 ogledov

Težave pri mladih štirikrat pogostejše

Matej Makarovič, fakulteta za uporabne družbene študije (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Igralni saloni. Ciljajo na lokalno prebivalstvo.

Kakšni so trendi v slovenskem igralništvu?
Med slovenskim prebivalstvom so že tradicionalno razširjene klasične igre na srečo, kot so loterija in srečke.

Igre na srečo v igralnicah in igralnih salonih so bile do 90. let namenjene predvsem tujcem, v zadnjih letih pa se vse bolj usmerjajo k lokalnemu prebivalstvu.

Kakšna je po vaši oceni igralniška ponudba v Sloveniji?
Precej liberalno podeljevanje igralniških koncesij v zadnjem desetletju je povzročilo, da je Slovenija prepredena z obsežno in zlahka dostopno igralniško ponudbo.

Za ponazoritev naj omenim, da je samo v zadnjih mesecih leta 2007, ko je del slovenske javnosti izražal skrb zaradi projekta megazabavišča na Goriškem, Slovenija v sklopu raznih domačih investicij dobila približno toliko dodatnih igralnih avtomatov, kot jih je bilo predvidenih za megazabavišče.

Zakaj mladi vse pogosteje igrajo na igralnih avtomatih?
Po eni strani gre lahko za določen način življenja in za odziv na težave, ki so vezane na obdobje mladosti.

Po drugi strani pa je mogoče, da je obnašanje mlajših generacij na tem področju znanilec novih vzorcev vedenja v populaciji na splošno.

Da pa zadeva ni povsem nedolžna, kažejo rezultati raziskave fakultete za družbene študije, saj so tudi težave z igrami na srečo med mlajšo generacijo skoraj štirikrat pogostejše, kot to velja za povprečje prebivalstva.

S kakšnimi težavami se lahko srečamo v prihodnjih letih?
Velika ponudba in veliko zanimanje mladih sta razloga za skrb. Dodaten razlog je izginotje težav z igrami na srečo iz javne razprave po propadu projekta megazabavišča HIT-Harrah’s, pa tudi država nima niti celovite strategije razvoja igralništva niti konsistentnega in praktično uveljavljenega koncepta odgovornega igralništva.

Če ostanemo pri zdajšnjem stanju, lahko v naslednjih letih pričakujemo znatno povečanje števila težav z igrami na srečo.

Kaj bi morala narediti država?
Potrebna je celovita strategija razvoja te dejavnosti. Ponudnikom, ki okolju ne dajejo drugega kot igre na srečo ali ciljajo na lokalno prebivalstvo, koncesij ne bi smeli podaljšati.

Razviti bi morali celovit sistem preventive in kurative ter financirati raziskovanje iger na srečo in s tem povezanih težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.