Slovenija
9184 ogledov

Težave pri plačevanju s karticami tudi danes

pos terminal Saša Despot
Pri Bankartu pojasnili, zakaj težave pri plačevanju s karticami, ki trajajo od sobote.

V soboto so imeli številni potrošniki težave pri plačevanju nakupov v trgovinah po vsej državi. Težave so nastale zaradi izpada omrežja POS, s katero upravlja družba za procesiranje plačilnih instrumentov Bankart,

Pri Bankartu pojasujejo, da je okoli 12.30 prišlo do tehnične napake, zaradi katere je prenehalo delovati okoli 2.500 od skupaj 25.000 POS terminalov, ki so priklopljeni na procesni center Bankarta.

"Dežurne ekipe so takoj pristopile k analizi vzrokov težave in iskanju rešitev za odpravo le te," pojasnjuje Melita Hrovat, vodja oddelka za promocijske dejavnosti pri Bankartu. "V večernih urah je bila najdena obvozna rešitev za odpravo napake, ki pa zahteva izvedbo določenih uporabniških aktivnosti na samih POS terminalih."

Težave bodo do večera odpravljene

Dodajajo, da so večjim trgovcem že v soboto posredovali navodila na osnovi katerih so trgovci tako že zvečer istega dne vzpostavili delovanje okoli 600 POS terminalov. 

brezstična kartica Slovenija Težave s karticami, v trgovine pojdite z gotovino

"Obveščanje trgovcev in vzpostavljanje delovanja POS terminalov je potekalo tudi v nedeljo, ko se je vzpostavilo delovanje še dodatnih 800 POS terminalov (skupaj 1.400)," razlaga Horvatova. "Vzpostavitev delovanja preostalih POS terminalov se izvaja danes, pri čemer trgovcem nudimo pomoč preko našega klicnega centra, v katerem smo povečali število operaterjev. Pričakujemo, da bodo vsi POS terminali vzpostavili delovanje tekom današnjega dne."

V času nedelovanja POS terminalov so na izpostavljenih lokacijah spremljali tudi razpoložljivost gotovine v bančnih avtomatih z namenom morebitne dodatne oskrbe bankomatov z gotovino, vendar le to, kot pojasnjujejo pri Bankartu ni bilo potrebno. Za težave se vsem uporabnikom opravičujejo.

2,6 mio debetnih kartic

Konec leta 2016 je bilo v Sloveniji dobra dva milijona kreditnih in skoraj 2,6 milijona debetnih kartic. Bankart na svoji spletnih straneh navaja, da ima v Sloveniji na področju procesiranja kreditnih kartic 32-odstotni tržni delež, na področju procesiranja debetnih kartic pa 80-odstotnega.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 14:45 29.januar 2018.

    hahahaha, bo pač manj nakupov. bi pa bilo prav, da trgovci zahtevajo odškodnino od Bankart-a...

  • Avatar Zala
    Zala 11:22 29.januar 2018.

    Ena od možnosti za omejitev nespametnih nakupov. Plastika "laufa", ko pa je potrebno ojre dvigniti in plačati račun z gotovino, jih veliko premisli, ča vse kar so narali, res potrebujejo in to takoj.