Slovenija
22 ogledov

Težave z vaškimi vodovodi

Stane Tomšič z mokronoške občinske uprave opozarja na neustrezno vodo. Žurnal24 main
Po podatkih novomeškega Zavoda za zdravstveno varstvo je vodoskrba vaških sistemov v občini Mokronog-Trebelno nevarna in zdravstveno neustrezna.
Po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto, ki nadzira vaške vodovode v občini Mokronog-Trebelno, je voda v omenjenih vodovodih zdravstveno neustrezna z mikrobiološkega vidika, vodooskrba vaških sistemov pa je ocenjena kot nevarna, je povedal Stanko Tomšič, svetovalec za cestno in komunalno infrastrukturo z občinske uprave Občine Mokronog-Trebelno. "V vodi so prisotni koliformni mikroorganizmi fekalnega izvora, ki lahko na človekovem zdravju pustijo škodljive posledice," je izpostavil. Vodo je treba zato prekuhavati, saj se s tem mikroorganizmi uničijo.

 
 

Vodo je treba prekuhavati, ker prekuhavanje mikroorganizme uniči.

Stanko Tomšič, svetovalec za cestno in komunalno infrastrukturo

 
Potrebne druge metode
Če si želijo občani zagotoviti zdravstveno ustrezno vodo, jo bodo morali prekuhavati vse dotlej, dokler ne bodo v občini uspeli vzpostaviti kakšne druge metode kondicioniranja, kot je na primer kloriranje, je še pojasnil Tomšič: ˝ Vse višji standardi na področju kakovosti pitne vode kot tudi dejanske potrebe občanov so nas pripeljali do intenzivnega razmišljanja o celoviti rešitvi problematike oskrbe s pitno vodo.˝

Skoraj polovica občine
V občini Mokronog-Trebelno je sicer 20 malih vaških vodovodov, ki oskrbujejo skupaj skoraj 400 gospodinjstev oziroma skoraj 1.300 občanov, kar predstavlja 43 odstotkov vseh prebivalcev mokronoške občine.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.