Slovenija
13 ogledov

"Thaler je bil naiven"

Thaler je odločen oprati debel madež, ki mu ga je prizadejala afera s podkupovan Žurnal24 main
Zorana Thalerja britanski novinarji Sunday Timesa, ki so ga speljali na limanice, označujejo za naivnega, ki je na vse pretege skušal pridobiti milijon in pol evrov za svoj gostinski penzion.

Za hrvaški Jutarnji list je spregovoril novinar Sunday Timesa Jonathan Calvert, ki je vodil raziskovalne novinarje pri iskanju skorumpiranih poslancev Evropskega parlamenta. Da bodo past nastavili slovenskemu evroposlancu Zoranu Thalerju, so se po Calvertovih besedah odločili, ker so vedeli, da je imel v preteklosti tesne povezave z gospodarstvom. Lanskega novembra so se mu javili prek e-maila in telefona ter se dogovorili za sestanek.

"Sprva je bil sumnjičav, a hkrati tudi zelo naiven, glede na to, da smo k njemu pristopili brez vsakršnega priporočila," je povedal Calvert. Domnevni lobisti so se Thalerjem po nekaj sestankih februarja dogovorili, da bo za 100.000 evrov na leto na uslugo britanskim lobistom. Na enega od sestankov so novinarji s seboj pripeljali tudi domnevnega ruskega poslovneža, ki ga je Thaler po pričevanju Calverta takoj "naskočil" in ga 20 minut prepričeval, naj vloži milijon in pol v penzion Istranova v slovenski Istri, v katerem je imel Thaler po uradnih podatkih do nastopa poslanske funkcije leta 2009 solastniški delež.

"Saj sem vedel"
Ko so se novinarji Sunday Timesa Thalerju razkrinkali in mu pojasnili, kam je zabredel, je Thaler pisno odgovoril, da je "ves čas vedel, o čem se gre, in da se je pri tem izdatno zabaval."

A Thaler dva dni po članku v Sunday Timesu ni bil več evroposlanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.