Slovenija
1370 ogledov

Ti ukrepi veljajo tudi v prvi polovici aprila

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Do teh pomoči so zaposleni upravičeni v času zaprtja države.

Vlada je na predlog ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podaljšala nekatere ukrepe. Kot je poudarila državna sekretarka Mateja Ribič, želijo s pravočasnimi ukrepi zmanjšati posledice zaprtja v največji možni meri. 

Ključni ukrepi tako ostajata ukrep čakanja na delo in skrajšani delovni čas, ki še vedno veljata. Vlada pa je do 30. junija podaljšala še naslednje ukrepe:
-    ukrep nadomestila plače delavcem zaradi odrejene karantene;
-    ukrep nadomestila plače delavcem zaradi nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile, zaradi obveznosti varstva in tudi ustavitve javnega prevoza. Delavec, ki ne bo mogel opravljati dela zaradi višje sile, bo upravičen do odsotnosti z dela in bo imel pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove. Višina nadomestila ne sme biti nižja od minimalne plače;
-    ukrep izredne pomoči mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene, družbenike, poslovodje in ustanovitelje zadrug, zavodov;
-    ukrep delno povrnjenega izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otrok;
-    delno povračilo nekritih fiksnih stroškov. 

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Po okužbah močno izstopa ena regija

Za mesečni temeljni dohodek do zdaj več kot 200 milijonov evrov

Ukrep delno povrnjenega izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otrok je koristilo več kot 3600 upravičencev v višini 1,6 milijona evrov. 

Ukrep izredne pomoči mesečnega temeljnega dohodka v višini 700 oz. 1100 evrov je v prvem valu koristilo več kot 51.000 upravičencev v višini skoraj 83 milijonov evrov, v drugem valu pa skoraj 38.000 upravičencev v višini skoraj 120 milijonov evrov.

delo od doma študij na daljavo računalnik laptop | Avtor: Profimedia Profimedia

Največ dela od doma v osrednjeslovenski regiji

Na ministrstvo pozivajo delodajalce, da delavcem v čim večjem obsegu dovolijo opravljanje dela na daljavo oziroma na domu. Od januarja do konca marca je delo na domu prijavilo nekaj manj kot 1600 poslovnih subjektov za skoraj 77.000 delavcev. Največ prijavljenih je bilo v dejavnostih izobraževanja, javne uprave in obrambe, obvezne socialne varnosti, računalniškega programiranja, svetovanja in drugih s tem povezanih dejavnosti. Največ prijav je bilo v osrednjeslovenski, savinjski, podravski in gorenjski regiji, najmanj pa v primorsko-notranjski, posavski in zasavski regiji.

Delo na daljavo je bilo eden od ukrepov, ki je v prvem valu doprinesel k uspešni zajezitvi okužb v Sloveniji, je poudarila Mateja Ribič. Dodala je, da lahko delodajalci ukrep dela na domu sprejmejo tudi enostransko, ne le v času razglašene epidemije, temveč tudi v okoliščinah, ko je treba izvajati ukrepe zaradi preprečitve širjenja bolezni covid-19. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 12:56 30.marec 2021.

    Se pravi, če si, smo na minimalni plači, bomo dobili 100%?!!!