Slovenija
955 ogledov

Tihi prevzem doma

Lucijski dom upokojencev počasi polzi v roke zasebnega podjetja. Občinski svet o Žurnal24 main
Lucija. Piranska občina, ki je za dom upokojencev dala največ, je zdaj le še njegova 37-odstotna lastnica.

Delež. Center za starejše občane v Luciji, ki bo konec leta sklenil drugo leto delovanja, je po novem v skoraj 63-odstotni lasti zasebne družbe Plan Invest. Delež piranske občine se je zmanjšal za 12 odstotnih točk, in sicer po tem, ko občina po odločitvi župana – in ne občinskega sveta – ni sodelovala v dokapitalizaciji. To je s pol milijona evrov izvedel Plan Invest. “Denar od dokapitalizacije je bil v celoti namenjen delnemu odplačilu posojila, ki je bilo reprogramirano,” razlaga direktorica centra Marinela Šavle Reščič, sicer soproga direktorja Plan Investa.

Svetniki niso odločali

12 tisoč in 300 evrov plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča je tudi letos oproščen dom upokojencev.

Ob tem pa se že pojavljajo ugibanja, ali je župan Tomaž Gantar pri tem prekoračil pooblastila. Na zadnji seji občinskega sveta v tej sestavi so svetniki glasovali o predlogu, da se center oprosti plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v višini dobrih 12 tisočakov, in bili seznanjeni s tem, da občina pri dokapitalizaciji ne bo sodelovala.

Pogled nazaj
Poleg Plan Investa se je za časa županje SD Vojke Štular za gradnjo doma zanimalo tudi podjetje Residio, a posla ni dobilo, njegov lastnik pa je tedaj trdil, da je bil izigran. Projekt je dobil Plan Invest, njegov direktor Darjo Reščič pa je bil, kot Štularjeva, član SD.

Občina Piran je kot svoj delež v projekt vložila zemljišče, vredno več kot 750 tisoč evrov in komunalni prispevek (989 tisoč evrov). Plan Invest je vložil 785 tisoč evrov, sredstva pa je pridobil s posojilom – tako da je zanj zastavil kar občinsko zemljišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.