Slovenija
34403 ogledov

Tik pred zdajci novost v zvezi z obveznim zdravstvenim prispevkom

Štetje denarja, evri Profimedia
Po predlogu novega interventnega zakona ministrstva za zdravje novi obvezni zdravstveni prispevek ne bi ne bi zniževal davčne osnove.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se bo s prihodnjim letom preoblikovalo v obvezni zdravstveni prispevek. Ker gre za obvezni prispevek, bi moral ta znižati davčno osnovo in s tem dohodnino. Neto učinek tega prispevka bi bil tako za večino upokojencev 35 evrov, za direktorje, ki sodijo v najvišji davčni razred s 50-odstotno obdavčitvijo, pa 17,50 evra. Seveda bi tudi oni plačali 35 evrov prispevka, a zaradi tega 17,50 evra manj dohodnine. 

Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je DZ sprejel poleti, določa, da se bo novi obvezni zdravstveni prispevek štel za obvezni prispevek za socialno varnost in da se bo za ta znesek zmanjšala davčna osnova, so takrat za  sporočili z ministrstva za finance. Zaradi tega bi v proračunu nastala sto milijonov evrov velika luknja. 

Predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje in ga je STA pridobila neuradno, predvideva, da se obvezni zdravstveni prispevek ne bi štel za odbitno postavko oziroma za davčno priznan odhodek pri določanju davčne osnove za dohodnino.

"Cilj določbe je izenačitev položaja posameznih zavarovancev z vidika vpliva na neto razpoložljivi dohodek posameznega zavarovanca po prenehanju plačevanja premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja," piše v zakonu, na katerega lahko deležniki po podaljšanju roka še danes podajo svoje pripombe in predloge.

"Predlog, da se prispevek vključi v dohodninsko osnovo, pozdravljamo, poudarjamo pa, da je ga je smiselno in potrebno ob tej priložnosti spremeniti v proporcionalni prispevek, ki bo manj obremenil zavarovance z najnižjimi dohodki," so danes na novinarski konferenci povedali v civilni iniciativi Glas ljudstva.

Kot problematično so izpostavili tudi v zakonu predvideno avtomatično podaljšanje obstoječih koncesij, ki se iztečejo do konca leta 2026, za pet let. Pozdravljajo pa predvideno določbo, ki bi prepovedala prodajo podeljenih koncesij.

Med potencialno dobrimi rešitvami predloga interventnega zakona pa so našteli predvideno podaljšanje obdobja bolniškega nadomestila v breme delodajalca, spodbude za specializante družinske medicine, dodatno plačilo za več opredeljenih pacientov in opravljenih storitev ter vključevanje koncesionarjev v zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 09:50 17.november 2023.

    Več imaš, več ti vzamejo. Pravično, kajne? Bo treba še malo več reklame za 'cepljenje', da se bo število tistih z zdravo pametjo relativno zvečalo, pa bomo morda takrat malo drugače gledali na take socialistične bule. Eno je solidarnost (do ...prikaži več neke mere) s tistimi, ki se niso znašli v težavah po svoji krivdi ali lahkomiselnosti, drugo pa je podpiranje lenuhov in poklicnih 'nadmudrivaćev'.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:47 16.november 2023.

    Kaj ni bilo rečeno, da bo plačilo prispevka na foro več imaš, več daš? Ne pa da imata milijonar in penzič na mini penziona enako za plačilo oz ima milijonar manj, ampak, bo v znak dobre volje dal pač tistih par šoldov več.