Slovenija
9364 ogledov

Pooblastila naj bi mu odvzeli tik pred podpisom ovadbe

Žan Mahnič Saša Despot
Še ena kadrovska rošada na NPU.

Primopredaja že opravljena

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič je na mesto vodje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) imenoval Petro Grah Lazar, so v sporočilu za javnost zapisali na policiji. Jurič je imenovanje izvedel po tem, ko mu je dozdajšnji v. d. direktorja NPU Uroš Lepoša pretekli teden posredoval predlog za svojo razrešitev.

Lepoša in Grah Lazarjeva, ki bo delo opravljala kot v. d. direktorice, sta danes tudi že opravila primopredajo poslov. To je že četrta direktorica NPU odkar je na oblasti vlada Janeza Janše.

Brez posebnih vodstvenih izkušenj

Kot so navedli na spletni strani policije, je bila Grah Lazarjeva nazadnje zaposlena kot managerka za finančno svetovanje v družbi Deloitte svetovanje. Pred tem je delala kot vodja korporativne varnosti v Družbi za upravljanje terjatev bank, na vodilno mesto pa je bila imenovana po dobrih dveh letih dela na delovnem mestu upravljavca terjatev v tej družbi. Od decembra 2010 do marca 2014 je bila zaposlena v NPU, kamor je prišla iz borzno posredniške hiše Moja delnica, kjer je opravljala naloge borznega posrednika. Je doktorica znanost s področja poslovnih ved.

Po poročanju 24 UR naj Grah Lazarjeva do današnjega dne ne bi spisala niti ene ovadbe, manjkale pa naj bi ji tudi vodstvene izkušnje.

Tik pred podpisom ovadbe naj bi mu odvzeli pooblastila

Lepoša je v predlogu za svojo razrešitev pretekli teden kot razlog navedel razloge osebne narave. Prav danes pa naj bi po neuradnih informacijah 24 UR Lepoša podpisal ovadbi zoper Žana Mahniča (SDS) in Mateja Tonina (NSi), pa so mu tik pred tem vzeli pooblastila.

Po poročanju medijev naj bi Lepoša obupal zaradi nemogočih razmer za delo, saj da ne more normalno delati v okoliščinah, kjer naj bi bilo vse podrejeno politiki. A na policiji so pretekli teden zanikali, da bi bil prvi mož NPU deležen kakršnih koli političnih pritiskov in poskusov vplivanja na njegovo delo.

Muženič razrešitev s tožbo izpodbija na sodišču

Lepoša je bil na mesto v. d. direktorja NPU imenovan 29. julija, potem ko v. d. generalnega direktorja policije Jurič za vodenje ni izbral nobenega od dveh kandidatov, prijavljenih na razpis za direktorja NPU.

Lepoša je na položaju zamenjal dotedanjega v. d. direktorja NPU Igorja Lambergerja. Ta je na mestu prvega moža NPU 6. maja nasledil dotedanjega direktorja Darka Muženiča, ki ga je razrešil zdaj že nekdanji generalni direktor policije Anton Travner, Muženič pa razrešitev s tožbo izpodbija na sodišču.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
 • oneh 10:36 13.oktober 2020.

  Zmaga pa tista- pred tednom dni podal predlog za razrešitev, včeraj pa je bil tik pred podpisom... Kako pa bi to podpisal, če bi bila njegova razrešitev sprejeta takoj, ko jo je podal?

 • Avatar Leon
  Leon 09:06 13.oktober 2020.

  V Sloveniji lahko kupiš pravico ,ker ima vsak svojo ceno od policaja do sodnika .

 • lulibuc 08:50 13.oktober 2020.

  Rdečugam se trga, ko se jim podira imperij. kaj pa je bil NPU, kot leglo rdečugaste mafije.

Sorodne novice