Slovenija
57 ogledov

Tiskarja plačajo, avtorja pa ne

Tanja Fajon Reševalni pas/Twitter
Prihodnost Evrope. Evropska poslanka avtorici ponudila, naj piše zastonj.

"Kako neizmerno mora biti od resničnosti oddaljen človek, da mladi osebi, ki se mukoma postavlja na lastne noge in ki ne ve, kaj bo z njo čez tri leta, kaj šele leta 2030, predlaga, naj dela zastonj?! In naj pri tem razmisli o svoji prihodnosti. O prihodnosti v času, 'ko se ideja o skupni Evropi sesuva'," je zapisala Manca G. Renko v kolumni na spletni strani Air Beletrina. V njej se je razpisala o povabilu evropske poslanke k pisanju prispevka za knjigo o prihodnosti Evrope, za kar pa ne bi bila plačana.

Za koga gre, ni izdala, a nehonorirano delo ji je ponudila Tanja Fajon, evropska poslanka, ki je kandidirala na listi stranke SD in je članica evropske politične skupine S&D. Pisanje je ponudila več avtorjem. Renkova je ponudbo zavrnila, čeprav je, kot pravi v kolumni, večkrat pisala zastonj in večino časa piše za "mizerne honorarje". Za primer je navedla pisanje strokovnega članka z deset tisoč znaki, za katerega bo porabila 60 ur, a za to dobila le 150 evrov bruto.

Fajonova je za Žurnal24 pojasnila, da ne gre za zaseben projekt, ampak za izdelek, ki "nastaja v okviru mojih delovnih aktivnosti in tudi dolžnosti". Dodala je, da so publikacije eno od orodij, ki jih poslanci uporabljajo za komuniciranje s svojimi državljani, mediji in strokovnimi javnostmi, konkretna publikacija pa ni prva te vrste. "K pisanju smo povabili avtorje z različnih poklicnih področij in različnih starosti. Samo eden se ni strinjal z nehonoriranim pisanjem, trije niso imeli časa, preostali sodelujejo z veseljem in večina je pisanje sprejela kot izziv," je povedala Fajonova. Koliko piscev so povabili k sodelovanju, ni razkrila.

Oblikovanje in tisk knjige bosta plačana – kot je dejala Fajonova, ju bo omogočila skupina S&D –, knjigo pa bodo uredili in lektorirali sami. Koliko bo skupaj stala priprava knjige, ki bo po izidu v začetku decembra sicer dostopna brezplačno, Fajonova ni želela razkriti.

Komentarjev 6
  • dragec 13:57 04.november 2013.

    Ma, jebeš to biorokracijo v EU, vse na zavod za zaposlovanje.

  • jocif 12:13 04.november 2013.

    Saj prihajajo volitve v evropski parlament, pa se ji bomo takrat zahvalili!

  • miho 11:37 04.november 2013.

    Tudi mene so totalno zamorili s tem, da bi moral svojo idejo, zamisel, itd., dati zastonj, nobenega honorarja, nobenega plačila (ki bi se imenovalo kakorkoli, samo da bi bilo v denarju) - nič! Meni je v izziv plačati položnice brez ...prikaži več denarja, se prehranjevati brez denarja, kupiti oblačila brez denarja! Joj, kakšna miselnost! Ko je treba kaj plačati nam, hočete vse zastonj, ko pa moramo mi kaj plačati, moramo pa plačati brez vsakega popusta in še stroške plačila sami nositi! Barabe barabje!