Slovenija
17 ogledov

Tisoči nazdravili Martinu

martinovanje, maribor
1/27
Žurnal24 main
Štajerski praznik. Na Trgu svobode se je pilo, pelo in plesalo že od 11. ure, na Ptuju bolj umirjeno.

“Mariborčani so zvesti temu prazniku. Od dopoldneva do večera nas je obiskalo okoli pet tisoč ljudi,” je pojasnil Milan Razdevšek, direktor Zavoda za turizem Maribor.

Za veselje 13 tisočakov
Eno od največjih martinovanj v Sloveniji, ki ga Mariborčani radi preimenujejo kar v štajersko predpripravo na novo leto, je letos kljub obnovi kipa Kodžak potekalo na Trgu svobode. Točno ob 11.11 se je začel uradni del, pred tem pa so ponudniki na stojnicah mlado vino že nalivali v kozarce. “Letos je bilo povpraševanje po stojnicah neverjetno. Takoj smo jih oddali,” je dodal Razdevšek.

Sicer pa je Zavod za turizem Maribor za praznovanje ob 27. martinovem na prostem namenil okoli 13 tisoč evrov. Krst mošta so opravili župan Franc Kangler, novi viničar Stane Kocutar in vinska kraljica Ksenja Arbeiter.

Priprava na kurentovanje
Tudi na Ptuju so se poklonili vinu, vendar ni bilo takšnega pristnega vzdušja kot v Mariboru. Tradicionalno je tudi letos zaprisegel nov karnevalski princ, ki bo med kurentovanjem prihodnje leto za nekaj dni prevzel vodenje mesta. Popoldne pa je mošt krstil še župan Štefan Čelan.

FOTOGRAFIJE MARTINOVANJA V MARIBORU SI OGLEJTE V GALERIJI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.