Slovenija
20 ogledov

Tisoči v vrste in v stroške, zdaj spremembe?

Nepremičnine Shutterstock
Vlada naj bi že v četrtek odločala o podaljšanju rokov ter ukinitvi nerezidenčnosti stanovanj in hiš.

"Vlada spremlja zadeve in bo, če bo treba, predlagala spremembe, in sicer ali glede rokov ali glede načina vrednotenja," je na parlamentarnem odboru za finance napovedala državna sekretarka z ministrstva za finance Mateja Vraničar.

Jerko Čehovin, PS, pa je dejal, da naj bi vlada spremembe sprejemala že ta četrtek. Odpravili naj bi razlikovanje med obdavčitvijo rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanjskih nepremičnin ter višje vrednotenje zemljišč za gradnjo stavb.

Na to bi lahko mislili prej

Brane Golubovič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Opredelitev rezidenčnosti in trikrat višji davek za nerezidenčna stanovanja sta povzročila ogromno vznemirjenja, dela in stroškov za številne lastnike pa tudi za uradnike v geodetskih uradih in na upravnih enotah.

"Tako hudo, kot je na regijski geodetski upravi v Kopru, kjer ljudje stojijo v vrsti že na ulici, pri nas ni," je poudaril načelnik piranske upravne enote Ivan Seljak. Na Upravni enoti (UE) Ljubljana zaznavajo do 200 odstotkov večji obisk strank kot običajno. Kdaj se izplača priti, da bi čakali čim manj, pa ne morejo svetovati, "saj se število strank neprestano spreminja".

Številni lastniki, ki že dolga leta bivajo v svojem stanovanju, so namreč dobili trikrat višji nerezidenčni davek, ker imajo bivališče prijavljeno le na naslovu, ne pa na svoji številki stanovanja. To sicer zakon predvideva že od leta 2008, a ni predvidel roka, do kdaj je bilo to treba urediti, zato tudi ni bilo nobenih sankcij.

Če v (drugem) stanovanju staršev bivajo njihovi otroci ali pa so nekomu starši prepisali nepremičnino, a v njej še vedno bivajo, so morali, da bi se izognili višji davčni stopnji, urejati služnost. To jih je poleg časa stalo najmanj 150 evrov.

Vraničarjeva je dejala, da sta se opredelitev rezidenčnosti in vrednotenje zemljišč za gradnjo stavb po izdaji informativnih izračunov davka pokazala kot največji težavi, a strokovnjaki in mediji so na to opozarjali že pred sprejemom zakona. Matevž Frangež, SD, pa je na odboru predlagal, naj se davek zamakne za nekaj mesecev, da bi se lastnikom tako zagotovilo dovolj časa za urejanje podatkov.

Terminov vse manj

Po Ljubljani so se termini zapolnili tudi v Kopru. Našo bralko so v ponedeljek naročili 31. marca, to je zadnji dan pred presečnim datumom, na katerega naj bi se obračunal davek. Na vprašanje, kaj bo, če bodo tedaj ugotovili, da mora popraviti še kaj in v kakšni drugi evidenci, pa so ji na geodetski upravi odvrnili, naj se s tem vprašanjem obrne na direktorja, ki je odsoten. Tudi včeraj nam ga ni uspelo dobiti.

Koprski geodetski urad ima nekaj prostih terminov samo še v pisarnah v Sežani in Postojni (v zadnjem tednu marca) ter v Ilirski Bistrici (zadnja dva tedna marca). Ob tem nekateri lastniki nepremičnin trdijo, da obvestila z informativnim izračunom davka sploh še niso prejeli.

Komentarjev 17
  • Minerva 15:07 26.februar 2014.

    Čakajo v vrstah pred pisarnami GURS-a.

  • Johan Spohan 10:23 26.februar 2014.

    Ampak kje naj dobimo desne saj so veliki komunisti ( tudi na Jan..) v t.i. desnici. A so se v iskanju koristi prefarbali kot so se Jan..iči, Viranti... in večina oblastnikov.

  • mrki 10:09 26.februar 2014.

    včeraj nism dobil telefonsko zvezo na RTV SLO 3 kjer je bil Seliškar , da ga vprašam če misli da je zadnje leto zaslužil svojo plačo in kdaj misli spokat iz GURS-a!!