Slovenija
2296 ogledov

"Tisti, ki se ne želijo testirati, ne morejo pisati mature"

Matura Profimedias
Maturanti v karanteni, ki se ne bodo hoteli testirati, maturitetnega testa ne bodo mogli pisati

Na cepljenje maturantov in tistih zaposleni, ki pri njej neposredno sodelujejo, se je odzvalo manj oseb, kot je bilo izraženega interesa. Podatki iz Zdravstvenega doma Ljubljana kažejo, da se od 1391 prijavljenih oseb, vabilu ni odzvalo 347. Kot so pojasnili na STA, so njihovo cepljenje s prvim odmerkom preložili na torek, v primeru dodatnih prijav, pa jih bodo naročali tedensko na dneve, ko bo potekalo cepljenje s cepivom AstraZenece.
Osebe, ki so izrazile željo za cepljenje z drugim cepivom, pa bodo morale počakati, da pridejo na vrsto.

Zaposleni na maturi morajo pridobiti mnenje specialista medicine dela 

Zaposleni, ki sodelujejo pri maturi pa se ne želijo testirati ali cepiti, bodo morali pridobiti oceno tveganja specialista medicine dela, ki bo tudi podal mnenje ali takšna oseba lahko dela na delovnem mestu, je odločila strokovna skupina, ki deluje pri ministrstvu za zdravje.

"Tisti, ki se ne želijo testirati, ne morejo prisostvovati na testu"

Glede dijakov je strokovna skupina za covid podala nerazumljivo priporočilo, poroča Dnevnik. Dobesedno je zapisala: Dijaki (v primeru karantene PCR test 1 dan pred testom). Tisti, ki se ne želijo testirati, ne morejo prisostvovati na testu. 
"Če je dijak v karanteni in se noče testirati, ne more opravljati maturitetnega izpita," je za Dnevnik pojasnila vodja skupine, infektologinja Mateja Logar.

Ločen vhod in ločene učilnice

Dijaki, ki so v času maturitetnih testov v karanteni, morajo opraviti PCR test dan pred izpitom. Maturanti v karantenui pri katerih bo PCR test negativen, bodo maturo opravljali v ločenih učilnicah pod nadzorom učiteljev, ki so covid-19 že preboleli oziroma so bili cepljeni. Šole jim bodo morale zagotoviti tudi ločene vhode in poti za dostop do učilnic, je nedavno povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. 

Komentarjev 10
  • pravičnik77 14:54 29.april 2021.

    nikoli se ne bodo naučili... večji bo pritisk, manjši bo uspeh pritiska...

  • Naklonsky 12:50 29.april 2021.

    Edino pravilno, kaj je tu spornega?

  • Ender3 12:45 29.april 2021.

    Test, bris omogoča s stališča stroke tudi odvzem genetskega zapisa posameznika. Torej je tudi etično in moralno sporen, a se zagovorniki testiranj pod prisilo tega, ne zavedajo. 😎