Slovenija
21 ogledov

Titovi sefi polni zlata in denarja

Josip Broz Tito (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Potem ko so v Srbiji prejšnji teden odprli sefe srbske narodne banke, v katerih je takratno predsedstvo nekdanje SFRJ pred tremi desetletji shranilo stvari Josipa Broza Tita, je zdaj v javnost prišel seznam predmetov, ki so bili v sefih.

Največ je bilo zlata, dragih predmetov in deviz.

Vsebina sefov, ki so jih v četrtek v Srbiji odprli ob prisotnosti tričlanskega državnega zastopstva po pooblastilih srbskega predsednika Tomislava Nikolića, je po odprtju ostala neznana. Zdaj pa je srbski portal Danas.rs razkril popis predmetov.

V sefih se je med drugim nahajalo dobrih 29 kilogramov zlata v palicah in v prahu, pa 149 predmetov iz zlata, briljantov in diamantov, ki so pripadali družini Karađorđević. Država je odkrila še različne zlatnike, numizmatične kovance, vrednejše predmete in posodo. V sefih je bilo spravljenih tudi več deviz v gotovini – več kot 26 tisoč ameriških dolarjev, 36 tisoč nemških mark in 2.200 danskih kron.

Sefe odprli na pobudo sodišča

Sefe so odprli na pobudo beograjskega sodišča, na katerem poteka zapuščinska razprava članov Titove družine. Ob odprtju sicer ni bilo ne predstavnikov sodišča in ne odvetnikov Brozovih sorodnikov in dedičev, zaradi česar je Titova vnukinja Svetlana Broz napovedala tožbo proti Nikoliću.

V skladu z odločitvijo predsedstva SFRJ je sicer mogoče, da se del Titove lastnine pretvori v zlate rezerve ali se proda na dražbi.

Komentarjev 19
  • privat 13:01 04.julij 2013.

    Slovenija je mogoče dobila nogo,samo šteti je treba od začetka do noge...no vseeno ,sej nerabi dobiti ničesar,ker če slovenija dobi ,jaz nedobim ničesar!!" V vsakem primeru je pravica tukaj mrtva beseda!

  • privat 12:59 04.julij 2013.

    kaj bom jaz kaj dobil...vsaj gram zlata?? Kaj ni to zapuščina Jugoslavije?? Vem odgovor ,samo poenostavimo pravico in kaj ona pomeni!

  • Žurnalček 07:49 18.april 2013.

    Nadaljevanje :l v tej isti NARODNI BANKI Jugoslavije , v istih sefih. Apak če je nekdo zaslepljen , potem z glavo trezno razmišljati ne more in mene te zaslepljenci , ki bi jutri zopet izdajali Slovence in podpirali okupatorje najbolj razjezijo!