Slovenija
8330 ogledov

To bo država naredila z 80.000 računi prebivalcev

računanje par
Državni zbor je uzakonil prehodno obdobje za pozabljene registrske račune.

Dve leti in pol je minilo od ukinitve registrskih računov. Na KDD je še vedno približno 80.000 teh računov, na katerih so ostale delnice iz lastninjenja. Skladno z novelo zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih bo to premoženje do konca leta 2021 ostalo na KDD, nato pa se bo preneslo na Kad. Imetniki računov jih tako lahko do konca leta 2021 prenesejo na trgovalni račun. 

Spreminja se tudi člen, ki bo dedičem poenostavil, olajšal, pospešil in pocenil izvršitev pravnomočnega sklepa o dedovanju, članom KDD pa omogočil uskladitev postopka izvršitve sklepa o dedovanju tako za domače kot za tuje vrednostne papirje. Glede stroškov določa, da člani KDD fizičnim osebam ne smejo zaračunavati dodatnih stroškov za odprtje in zaprtje računa, razen tistih, določenih z njihovo tarifo.

Prenesena sredstva bodo šla za pokojnine

Poslanci so v razpravi o predlogu novele pozdravili rešitve, ki razbremenjujejo sodišča in postopke, ter soglašali, da se pozabljeni računi z letom 2022 prenesejo na Kad, sredstva pa porabijo za pokojnine oz. delovanje demografskega sklada. Neenotni so bili glede odprave omejevanja stroškov, a soglašali, da tega ne bi smel določati zakon, na kar jih je opozorilo ustavno sodišče.

Na računih še več milijonov evrov

Zakon o nematerializiranih vrednostnih papirjih je z letom 2017 ukinil registrske račune za fizične osebe, konec septembra 2016 pa za pravne osebe, na katerih so imetniki hranili premoženje iz naslova lastninjenja v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Postopek je tekel v okviru priprav na uveljavitev enotnih standardov izvajanja korporacijskih dejanj na vrednostnih papirjih, povezanih z vključitvijo v evropsko poravnalno platformo Target 2 Securities.

Medtem ko je bilo v začetku leta 2016 na registrskih računih pri KDD za 7,7 milijarde evrov vrednosti premoženja, se je ta številka do meseca dni po uradni ukinitvi registrskih računov zmanjšala na manj kot odstotek prvotne vrednosti. Na računih je tako še vedno za več milijonov evrov delnic. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.