Slovenija
10369 ogledov

To bodo novosti v prihajajočem šolskem letu

Pouk. IFP
"Posledice dveletnega zapiranja šol so jasne," pravijo na ministrstvu za šolstvo.

"Začenjamo mirno, umirjeno, v šolah, brez mask, na konvencionalen način, kot smo bili navajeni pred dvema letoma in iskreno upam, da bo način, kako začenjamo šolsko leto, način, kako ga bomo končali," je konferenci ravnateljic in ravnateljev pred začetkom novega šolskega leta sporočil minister za šolstvo Igor Papič.

Posebna prošnja staršem

Spomnil je na izhodišča, ki jih je glede obvladovanja covida v šolah pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), starše pa pozval, da naj otroci, če kažejo katere koli bolezenske znake, ostanejo doma.
Kot je znano, se bodo učenci in dijaki samotestirali doma, če bodo imeli bolezenske znake. Teste, vsakemu pripada 10 testov, lahko v lekarnah dvignejo od ponedeljka. 

Srečanja ravnateljev in ravnateljic se je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je sporočil: "Načrt vlade je samo en, kako ostati odprti, čeprav covid ostane z nami."

Uvajanje plačanega vajeništva

Glede na napovedi poklicnega barometra, ki beleži potrebe in ponudbo delovnih mest, bo letos primanjkljaj praktično vseh strokovnih delavk in delavcev v vzgoji in izobraževanju na vseh področjih: od vrtca prek osnovne do srednje šole. "Ministrstvo lahko oznani že nove ukrepe. Na voljo bo 250 štipendij na področju pedagoškega izobraževanja. Začenja se tudi koncept pripravniških mest s plačilom, kot je bila že praksa v preteklosti," je napovedal minister.  

"Posledice dveletnega zapiranja šol so jasne, psihosocialne posledice bomo najlažje odpravljali s fizično aktivnostjo, zato skupaj s poslansko skupino vpeljujemo projekt zdravega življenjskega sloga in na ta način skušamo omejiti posledice v izrednih razmerah," pravi minister za šolstvo Igor Papič. 

 

Šolanje na domu: Znanje mora postati primerljivo

Papič je komentiral tudi porast izobraževanja na domu. Število otrok, ki se izobražujejo na domu, se iz leta v leto povečuje, avgusta lani pa smo poročali o največjem porastu. Več tukaj. "To je zanimiv trend, ne le zaradi covida, kazal se je že prej. Naša naloga je, da v teh primerih zagotovimo enako kakovost izobraževanja, kot jo dosegamo v urejenem šolskem prostoru," pravi Papič. 

 



Trenutno veljavni Zakon o šoli v delu, ki se nanaša na izobraževanje na domu, ne predvideva posebnih razlogov zaradi katerih se otrok šola doma.
Zakon ne določa kvalifikacij, ki jih mora imeti oseba, ki otroka izobražuje na domu. Večinoma to počnejo starši, kot otroci, ki se izobražujejo na domu pa se kvalificirajo tudi nekateri učenci, ki obiskujejo zasebne šole, ki jih ministrstvo ni uvrstilo v razvid zasebnih šol, torej nimajo priznanega izvajanja javno veljavnega programa. Bistveno manj je preverjanj znanja kot za vrstnike v šoli. 

Papič je naslovil tudi problema vpisa v gimnazije v mestnih središčih in napovedal korekcije pri vpisu. "Ne primanjkuje mest, ampak večina dijakov želi hoditi v gimnazijo v večjih mestnih središčih," ugotavlja Papič. 

 

 

 

Komentarjev 1
  • h4ck3r 14:16 24.avgust 2022.

    Računajo na zavedanje odgovornosti staršev...hahahahaha pa tile so imeli geografijo 1, ker očitno ne vedo v kateri državi živijo in kam spadamo.