Slovenija
3982 ogledov

Znano, kdaj bodo lekarne začele izdajati teste za učence in dijake

otroci, samotestiranje Profimedia
Ukrepi glede koronavirusa pred začetkom šolskega leta.

"Želimo ostati odprta družba in bomo odprta družba, na srečo nam obe varianti omikrona to omogočata. Pričakujemo, da bo potek tak, kot je bil v tem valu, valov bo več, mogoče pa bodo krajši," pred začetkom šolskega leta pravi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Minister je danes ponovno poudaril, da bo "meje in faze, kako bo epidemija potencialno potekala" vodila stroka. 

Minister: Pripravili smo vse zakonske podlage

"Trenutno smo v fazi 1, naloga ministrstva za zdravje je spremljanje stanja na tedenski ravni," pojasnjuje Bešič Loredan.
Na ministrstvu je začela delovati koordinacijska skupina, sestavljena iz zaposlenih na MZ ter strokovnjakov infektološko epidemiološke stroke. Na podlagi informacij, ki jih bo prejela od strokovnih skupin, torej od strokovne skupine na NIJZ, ki jo vodi Mario Fafangel, strokovne skupine za bolniške postelje, ki jo vodi Matjaž Jereb, in strokovne skupine za DSO, ki jo vodi Tanja Petkovič, bo skrbela za pravne in finančne smernice. "Pripravili smo zakonske podlage, če se karkoli zaostri, imamo pravne podlage, algoritem, kako bomo odreagirali," pravi minister. 

 

Testi na voljo od 29. avgusta 

Na ministrstvu bo vodenje celotno epidemije prevzel državni sekretar Tadej Ostrc. "S ponedeljkom 29. avgusta se začne izdaja testerjev za osnovnošolce in srednješolce," je sporočil Ostrc. Sredstva za teste bo zagotovil državni proračun, Osterc pa zagotavlja, da bodo lekarne s testi zadostno preskrbljene. Vsak učenec oziroma dijak bo prejel 10 testov mesečno. Podobno naj bi veljalo za študente, ki šolsko leto začnejo 1. oktobra. 

Ne bodo iskali asimptomatičnih

Ravnatelji bodo danes prejeli natančnejša navodila, je napovedal Ostrc, znano pa je že, da bodo testiranja glede okužbe s koronavirusom potekala doma in le v primeru, ko bo učenec oziroma dijak imel simptome covida. Testiranje bo prostovoljno. "Če se bomo odgovorno obnašali, da ščitimo ranljive in imunokompromitirane ter zdravstveni sistem, ki ima svoje meje, verjamem, da lahko prebrodimo epidemijo v fazi 1 skozi celo zimo," pravi Ostrc.

Sistem testiranja za ostale bo ostal enak kot doslej. "Želimo si po poti Danske, kjer je covid postal endemska bolezen, naš zdravstveni sistem sicer ni čisto primerljiv z Dansko, vendar z ukrepi in odgovornostjo lahko to dosežemo," pravi Loredan. 

Ukrepov, ki bodo še prej šli v javno obravnavo, v kateri bo lahko sodelovala vsa zainteresirana javnost, je 35, veljali naj bi do konca leta 2023.

Iz faze epidemije v endemično fazo

Minister Loredan je dodal, da je epidemija danes drugačna, kot je bila pred dvema letoma. "Želja je, da postopoma preidemo iz faze epidemije v endemično fazo, in se naučimo živeti s covidom."

"Želimo si stabilizirati sistem, vse storitve bodo plačane, zapreti želimo odprto stavko zdravstvenih delavcev, imamo načrt za mlade zdravnike," je še povedal na novinarski konferenci. "Smo v fazi 1, naloga ministrstva je, da pomiri ljudi, pove, da ne bo obveznega cepljenja, zaščitili bomo najbolj ranljive in o vsem bomo pravočasno obveščali. Noben ukrep ne bo sprejet na način, kot se je to dogajalo pod prejšnjo vlado," je dejal in dodal, da je vlada pripravljena na morebitni črni scenarij, saj se lahko zgodi, da virus mutira. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.