Zdravje
53562 ogledov

Koronavirus: Karantene ukinjene

Mario Fafangel Saša Despot Mario Fafangel
Posvetovalna skupija, ki jo vodi Mario Fafangel predstavila strategijo obvladovanja covida za jesensko zimski čas.

Strokovna skupina za obvladovanje covida, ki jo vodi Mario Fafangel, je za jesenski čas pripravila dve fazi ukrepov. Gre za 13 strokovnih priporočil, ki so stopnjujejo. Strokovna skupina jih bo posredovala na ministrstvo za zdravje, ki bo odločalo o implementaciji. 

"Realnost je, da jesen in zimo lahko gremo skozi fazo 1, ni potrebe za fazo 2," pravi Fafangel. Za stopnjevanje ukrepov se bodo odločali na podlagi zasedenosti enot za intenzivno zdravljenje v bolnišnicah. Faza ena velja že zdaj oziroma se bo začela, ko priporočila potrdi ministrstvo za zdravje.

 | Avtor: Nijz Nijz

Cepljenje ne bo obvezno

Ključno še vedno ostaja cepljenje, ki ne bo obvezno, priporočljivo pa je za starejše od 60 let in kronične bolnike. Med nefarmakološkimi ukrepi, kot enega najbolj učinkovitih izpostavlja prezračevanje. 

Mask v šolah ne bo

Maske so v vseh zaprtih javnih prostorih in na javnem prevozu priporočene, nujne pa v zdravstvu vključno z lekarnami in DSO. V drugi fazi pa bi tudi v zaprtih javnih prostorih postale nujne, izključeni pa so vzgojno izobraževalni zavodi. 

Samotestiranje na domu

Samotestiranje bo namenjeno za učence, dijake in študente - populacijo, ki je zaradi dinamike stikov zelo pomembna za širjenje okužb. Samotestiranje bo vedno potekalo na domu, v fazi ena v primeru simptomov, v fazi dva kot presejalno testiranje vsaj enkrat na teden. 

Ukinjena karantena

Oseba, ki se bo okužila, bo ostala doma v izolaciji deset oziroma sedem dni, če bo test sedmi dan negativen. Stike bo obvestila o okužbi, karantena za tiste, ki so bili v stiku pa bodo ukinjene. Karantene niso predvidene niti v drugi fazi. 

Osebam, ki so bile v stiku z okuženim, je priporočeno, da opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov covida se samotestirajo, pokličejo zdravnika ter nosijo masko, ko je to primerno. 

Množični dogodki in prireditve ne bodo prepovedani

"Prepovedi dogodkov in prireditev imajo ponavado kontraepidemiološki učinek. Iz nekega dobro nadzorovanega okolja se taki dogodki selijo v slabše nadzorovane," razlaga Fafangel. V fazi 1 posvetovalna skupina osebam z možnostjo zapletov ob okužbe predlaga razmislek o tem, ali se množičnih prireditev udeležiti, če pa se, naj upoštevajo vse ukrepe, cepljenje, maska in razdalja. 

Tudi v fazi 2 ni predvidena prepoved množičnega druženja, pač pa bodo higijenska priporočila postanejo nujna, kar pomeni, da se mora prilagodit število obiskovalcev glede na površino. 

Usmeritve posvetovalne skupine mora preučiti še ministrstvo za zdravje, ki bo podrobnejša navodila predstavilo naslednji teden.

Nova zdravila

“Na voljo imamo nekaj terapevtskih možnosti, ki preprečijo napredovanje bolezni v težko obliko,” je povedala vodja delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje pri posvetovalni skupini infektologinja Tatjana Lejko Zupanc. Eno teh je zdravilo remdesivir, predvidoma naslednji teden pa naj bi začeli uporabljati še eno zdravilo, paxlovid, ki se bo dalo v domačo rabo. "Glede zdravljenja imamo nekaj pomembnih orodij, uspeh tega pa je odvisen od števila bolnikov," poudarja Lejko Zupančeva. 

Tatjana Lejko Zupanc | Avtor: Saša Despot Tatjana Lejko Zupanc Saša Despot

 

 

Komentarjev 55
  • bobubob 17:17 19.avgust 2022.

    Ivermectin pa je še vedno samo za konje?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:48 19.avgust 2022.

    Čekajmo in bomo videli kaj bo prinesla jesen in kako učinkoviti bodo ukrepi. Slabše kot pod Janezovo taktirko tako ne more biti.

  • drecos123 21:43 18.avgust 2022.

    beda in lazi