Slovenija
5576 ogledov

To je glede plač policistov danes odločila vlada

prisega pomožnih policistov Anže Petkovšek
Sklep začne veljati pri izplačilu plač za december.

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o povečanju plač uslužbencem policije in ministrstva za notranje zadeve zaradi povečanega obsega dela in posebnih obremenitev pri izvajanju podpornih nalog za policijo. Sklep bo začel uporabljati pri izplačilu plač za december, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Tudi 150 evrov bruto več

Predvideno je, da se za prvi in drugi karierni razred ter za strokovno tehnične delavce plača poveča za 100 evrov bruto, za tretji karierni razred za 130 evrov bruto, za četrti karierni razred za 140 evrov bruto ter za peti karierni razred za 150 evrov bruto.

Vlada dodaja, da gre za realizacijo sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, katerega sestavni del je tudi dogovor o merilih in kriterijih za plačilo povečanega obsega dela in posebnih obremenitev, ki podrobneje določa višino zneska povečanja plač ter druga merila in kriterije za plačilo. Povečanje plače zaradi povečanega obsega dela in posebnih obremenitev pa ne izključuje izplačila drugih vrst delovne uspešnosti.

Enotna metodologija

Vlada je sprejela tudi spremembe uredbe o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju, ki se usklajuje z novelo zakona o organiziranosti in delu v policiji. Določajo se nekatere nove šifre izplačil, med drugim za nadomestilo za oskrbo in namestitev službenega psa na domu ter za dodatek k plači v višini dveh odstotkov povprečne zadnje mesečne bruto plače v Sloveniji, ki pripada policistom za čas, ko nimajo pravice do stavke.

Prav tako se nova šifra izplačila uvaja za namen izplačila povračila stroškov prevoza na delo in z dela v primeru, ko je javni uslužbenec upravičen do izplačila pavšalnega zneska povračila.

Glede razrešenih direktorjev

Vlada je sicer danes sprejela tudi mnenje o predlogu za zadržanje določb zakona o organiziranosti in delu v policiji, na podlagi katerih je ministrstvo direktorjem policijskih uprav in načelnikom policijskih postaj vročilo sklepe o prenehanju položaja. Po mnenju vlade predlog za zadržanje izvrševanja omenjenih zakonskih določb in učinkovanja vročenih sklepov ni utemeljen.

Kot pojasnjujejo v sporočilu, je zakonodajalec policistom, ki so bili razrešeni s položaja, z dopuščanjem opravljanja dela na položaju do končanja posebnega izbirnega postopka zagotovil nadaljevanje dela v policiji. Delovno razmerje jim torej ne bo prenehalo, zato ne držijo očitki, da so oziroma bodo nastale nepopravljive posledice.

protest proti PCT Slovenija Anton Olaj: Policisti so na protestih zamešali naboje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
 • Avatar Leon
  Leon 12:18 10.december 2021.

  Kakšne so danes temperature v Ljubljani ?

 • Avatar Leon
  Leon 12:16 10.december 2021.

  Glede na izjave njihovega šefa Hojsa, da so LENUHI in ne opravljajo svojega dela potem si ne zaslužijo centa !

 • bobubob 19:25 09.december 2021.

  Če je oblastnik ogrožen, vedno poveča izdatke tako za (tajno) policijo, kot za vojsko. Oblastnik, ne država ali državljani. Ceausescu, Honecker, Husein ....rdeči, beli ,črni, vseeno. Če bi se ljudje SMELI zdraviti z npr. Ivermectinom bi bilo vsaj 70% manj ...prikaži večj protestov, bolnikov in državnih dolgov. Policija bi lovila migrante in lopove, vojska zagotovila varno mejo in spoštovanje šengna, zdravstvo pa bi lahko še naprej 'krajšalo' čakalne dobe, ljudstvo pa bi delalo.. Včasih YU, danes EU. Isto.