Slovenija
13258 ogledov

To je Janša dejansko dejal o padajočih glavah

Janez Janša Anže Petkovšek
Magnetogram je razkril, kaj je prvak SDS dejansko rekel na seji Knovsa.

Po zahtevi prvaka SDS Janeza Janše, ki mu je poslanka LMŠ Jerca Korče očitala grožnje na seji komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, je danes razkrit Janšev nagovor. Napovedal je vztrajanje pri nadzoru Sove in opozoril na težave, če to ne bo omogočeno: "Če predsednik vlade tega ne vidi, bo na koncu plačal s svojo glavo, kot sedaj kaže."

"Naš interes in seveda naša dolžnost je, da predvsem branimo to prvo točko, se pravi, da branimo pravico parlamenta, da nadzoruje tajne službe. Saj zato smo parlamentarna demokracija," sledi iz javno dostopnega nagovora Janše na seji komisije DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) minuli torek.

V razpravi je direktorju Sove Rajku Kozmelju očital laži glede uhajanja informacij. Te po Janševem mnenju uhajajo iz Sove. Ta je sicer tožilstvu in policiji naznanila sum izdaje tajnih podatkov, kar pa po Janševih ocenah še poslabšuje stvari. Med drugim pa je v razpravi ocenil, da je zadeva bistveno presegla dimenzijo zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca na Sovi.

Tistim, ki imajo "kanale" do vlade, je na seji dejal, naj vladi sporočijo, da dlje, kot se bo stvar vlekla, slabša bo. "Iz nekega problema, ki na začetku ni bil ne vem kako velik in strateški, to postaja velikanski problem, ki bo prešel tudi meje in pač zaradi konteksta samega, zanimivo to za novinarje in za poročanje. To res ne bo države postavljalo v kakšno lepo luč," je ocenil.

Janez Janša Slovenija Poslanka trdi, da je Janša grozil: Padale bodo glave

"Predsednik vlade zaposlil ljubico v tajni službi. Saj ne bo nobeden mislil, da je to kakšen velik prekršek, pa škandal. Da je pa to skrajno neumno, pa nespametno, pa kako je to sploh možno, to bodo pa vsi vedeli. Veste, to potem vpliva na ugled te države v času pred predsedovanjem," je nadaljeval Janša. Ocenil je, da se večina škode še da preprečiti, a da to ni odvisno od opozicije. Napovedal je vztrajanje pri nadzoru in pri tem, da direktor (Sove, op. a.) ni sposoben. Če predsednik vlade tega ne vidi, pa bo po Janševih navedbah "na koncu plačal s svojo glavo".

Po izjavi na Twitterju Janša zahteval javno objavo

Korčetova je sicer v svoji objavi na Twitterju po torkovi seji komisije navedla: "Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore," je zapisala in uporabila ključnika Knovs ter JJ.

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Janša je to označil za laž in kmalu napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram.

Šarec danes - še pred objavo magnetograma v DZ - ni želel vnaprej soditi, kakšna bo resnica po objavi. "Korčetova je mlada poslanka in nova v politiki. Njena politika je nekoliko drugačna in jo kakšna stvar tudi vznemiri, če nekateri, ki so 30 let v slovenski politiki, govorijo določene zadeve," je dejal.

"Naj ne postane stalna praksa"

V poslanski skupini LMŠ medtem pričakujejo, "da se je z objavo dela magnetograma z zaprte seje zadeva zaključila ter se bo komisija lahko posvetila nalogam, zaradi katerih je ustanovljena". "Ne glede na interpretacijo, komu koristi razkritje dela magnetograma, ocenjujemo, da tovrstna ravnanja škodijo predvsem nacionalni varnosti ter vzpostavljajo nevarno prakso na področju varovanja tajnih podatkov. Zato pričakujemo, da objavljanje izsekov magnetogramov zaprtih sej ali izdajanje tajnih podatkov v prihodnje ne bo postala parlamentarna praksa," je v pisem odzivu navedel vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Sicer pa je bilo v politiki že konec minulega tedna slišati pozive k umiritvi strasti med Sovo in Knovsom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 16:57 22.oktober 2019.

    [ Veste, to potem vpliva na ugled te države v času pred predsedovanjem," je nadaljeval Janša. ] Kvasenje bedastoč o ljubici, brez sramu in enega samega dokaza, zveni iz njegovi ust podlo.

  • Kirka 16:26 22.oktober 2019.

    Lažnivec, najprej se opraviči Kučanu, češ da je govoril o likvidaciji "nenaših". Očitno te tepe karma, stari? Upam, da te bo tepla še naprej za vso zlobo in lažnivost.

  • satir 15:02 22.oktober 2019.

    dobro mene pa sedaj zanima, a je res ljubica ali ni... kaj pravi njegova žena in otroci, pa mož od ljubice če ga ima...pa kaj pravimo mi... no prosim, če že trdijo da je ljubica, dokaze bi rad, sicer bodo ...prikaži več letele glave tistih ki uporabijo v tej zgodbi označbo ljubice... no? Je ali ni?