Slovenija
4347 ogledov

To je komentar, ki je poskrbel za takšno paniko v slovenskih šolah

računalniška igra, računalnik, videoigra Unsplash
Spletni komentar, ki je v teh dneh povzročil precej strahu med državljani, je bil objavljen 2. aprila pod enim od člankov na portalu 24ur.com

Komentar je uredništvo portala 24ur.com zaznalo pod člankom o streljanju v šoli na Finskem. Uporabnik "Slava_Rusiji" je v komentarju zapisal: "10. aprila bo pa pri nas." Nekaj minut po objavi so komentar zaradi kršenja pravil izbrisali. 

Na 24ur.com izpostavljajo, da so pristojne institucije obvestili o komentarju, poskrbeli za zavarovanje vseh dokazov, ki so potrebni za izsleditev avtorja, a do danes policija od njih ni uradno ali zakonito zahtevala teh podatkov. Prav tako so jim z ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva sporočili, da niso prejeli pobude policije za izvedbo preiskovalnih ukrepov. 

V ponedeljek je v javnost pricurljalo, da je bil na enem od spletnih portalov objavljen neprimeren komentar in da je policija pozvala šole k previdnosti. Po več medijskih poizvedovanjih je policija podala izjavo, šele v torek pa so nato uredništvo 24ur.com obiskali kriminalisti. A kot poudarjajo na omenjenem portalu, niso imeli odredbe sodišča ali poziva tožilstva. Policija naj bi trdila, da niso bili izpolnjeni znaki kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. To bi namreč bil pogoj, da bi policija lahko začela postopke za ugotovitev identitete pisca. 

Policija policist | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekatere šole so že v ponedeljek obveščale starše o domnevni grožnji in za sredo napovedale drugačen režim vstopanja v šolo, povečano prisotnost policije v okolici šol, v Ljubljani se je župan odločil, da bodo na šolah do petka dodatni varnostniki. Ponekod je v sredo bila prisotnost učencev pri pouku bistveno manjša od običajne. Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič je bila kritična do odziva policije. Z obveščanjem javnosti je po njenem mnenju nepotrebno stopnjevala situacijo. 

Policija je v sredo popoldne sporočila, da bodo policisti tudi v prihodnjih dneh pogosteje prisotni v okolici šol. V torek in sredo so prejeli nekaj prijav o domnevnih grožnjah, ki so jih preverili. V nekaterih primerih so ugotovili, da ne gre za kazniva dejanja ali prekrške, druge primere še preverjajo in izvajajo ustrezne operativne ukrepe. V Lendavi je nek učenec v šolo prinesel plinsko pištolo brez nabojev. 

"Do sedaj pa v nobenem obravnavanem primeru nismo potrdili namere, ki je izhajala iz objave na enem izmed spletnih medijev o potencialnem varnostnem dogodku pri nas, za katero policijski postopek še poteka," je sporočil tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija. "Glede na izkušnje iz tujine in tudi pri nas se ob izpostavljanju tovrstnih primerov lahko pojavijo pogovori, objave ali klici o podobnih grožnjah. Policija vse tovrstne primere obravnava z vso resnostjo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Friderik1950 10:44 11.april 2024.

    Trenutno je Slovenija na nogah ob ugotovitvi policije, da ni pogojev za kaznivo dejanje, kar je ob naših človekozaščitniških zakonih smešno. Policija bi lahko v smislu vaje kot so se izvajale v Jugoslaviji, takoj aktivirala rezervni policijski sestav in poslala ...prikaži večla na območje šol patrole dveh pripadnikov z avtomatskim orožjem in pesom, ki bi preverjala tudi indentiteto obiskovalvev in vsebino torb učencev oziroma dijakov. Tako bi bilo po moje.

  • Pierre 10:05 11.april 2024.

    Postali smo narod pokakanih paničnih prestrašenih za vsak drek!!!

  • Jernej65 09:49 11.april 2024.

    Kdo drug, kot rusofilski bedaki, ki bi radi da se tudi pri nas začne z prelivanjem krvi. Vse komentarje in komentatorje, ki poveličujejo in se istovetijo z morilskim Putinom, bi bilo potrebno blokirati, ker takšnim komentarjem na forumih ni mesta.