Slovenija
7985 ogledov

To je najbolj seksistična izjava leta

Profimedia
Izrekel jo je duhovnik.

Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo vsako leto podeljuje antinagrado bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta.

''Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete,'' pravijo. Letošnji zmagovalec je duhovnik, avtor izjave, ki žensko reproducira na njeno reproduktivno funkcijo.

Na zaključnem dogodku bodeče neže, ki sta jo v ponedeljek, 7. marca 2022, ob 20. uri, v okviru 23. mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore gostila kolektiv Fem TV in ZIZ Maribor, pa je občinstvo za najbolj seksistično izjavo feminističnega leta 2021/22 izglasovalo izjavo duhovnika Andreja Vončine.

Duhovnik Vončina je 17. februarja 2022 v Reporterju menil: ''Da, profesionalni šport ženske odvrača od njihovega poslanstva, biološka ura pa tiktaka. Profesionalni šport ima tudi ogromno kvarnih dejavnikov, ki ženske uničuje. Podobno je tudi drugod. Izročilo ni kar tako in točno pove, kje se ženska res uresniči in kje je svobodna.''

''Izjava kaže na ozkoglednost avtorja, ki žensko reducira na njeno reproduktivno funkcijo, poleg tega pa paradoksalno zatrjuje, da bo ženske osvobodilo šele omejevanje v sprejemanju njihovih odločitev,'' so pojasnili organizatorji festivala.

Slovenija Kako globoko še lahko gremo. Seksistične izjave pri nas.

V nabor izjav za bodečo nežo je javnost nominirala izjave, ki jih je zasledila v različnih medijih in na družbenih omrežjih. 

Kolektiv Rdeče zore in uredništva spol.si je v spletno glasovanje, ki je potekalo med 21. februarjem in 4. marcem 2022, predlagalo 13 izjav. Glasovalo je 552 oseb, ki so ocenile, da so najbolj seksistične izjave novinarjev Nenada GlücksaVinka Vasleta in dialog Petra Kavčiča in Andreja Stareta, ozaveščevalna akcija Policijske uprave Kranj in izjava duhovnika Andreja Vončine, ki je tudi gimnazijski učitelj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar letsgobrandon
    letsgobrandon 14:32 08.marec 2022.

    feminism = cancer

  • gilgant 13:49 08.marec 2022.

    blitva,,kaj ti pravš kej na to?..čoban ma prou,a?

  • popokatopetl 11:07 08.marec 2022.

    Tale far naj se rajši malo zamisli nad politiko svojega delodajalca do svojih moških zaposlencev, ki jim odreka pravico do družinskega življenja. Če bi radi družino in otroke in se nočejo celo življenje skrivat, jih vržejo iz službe :(