Slovenija
3238 ogledov

To je nezakonito početje vlade in ima že sadistične značilnosti

Vlada Janez Janša
1/2
Vlada RS
Nekdanji predsednik republike Danilo Türk je v Odmevih na TV Slovenija okrcal Boruta Pahorja, češ da je vazal trenutne vlade, izjemno kritičen pa je bil tudi zaradi vladnega vpletanja v delovanje medijev.

"Slovenija je politično nestabilna, vlada je manjšinkaterska, opozicija pa ni stabilna. To stanje bi bilo treba preseči z zamenjavo vlade ali z novimi volitvami," je dejal Türk.

Položaj je po njegovem zaskrbljujoč. Dvomi v resnost koalicije, da se želi pogovarjati z opozicijo. Možnosti za dialog je po njegovem malo. Tudi izstop sindikatov iz navideznega socialnega dialoga kaže, da stvari ne delujejo dobro, je poudaril: "Vlada bi morala spremeniti način dela, če želi spodobno vladati!"

Predsednik države Borut Pahor slepo podpira vlado in je neke vrste vazal te vlade, je bil oster Türk in še dodal: "To je presoja, ki jo mora vsak predsednik narediti pri sebi. Jaz mislim, da ta pristop ni dober in je del širše nepolitične nestabilnosti v Sloveniji."

tzpogovor 23.01.2008, Danilo Turk, INTERVJU, predsednik republike Slovenije, Vla | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Dotaknil se je tudi vpletanja država v medije. "Posegi proti STA presegajo vse meje dopustnega. To je nezakonito početje vlade in ima že sadistične značilnosti. To je davljenje STA," je poudaril in dodal, da se povsod po svetu se krepi izvršilna oblast, vse šibkejši pa so instrumenti zavor in ravnovesji, hkrati je vse več pritiskov na civilno družbo in medije. "To so svetovni trendi, v Sloveniji pa imamo izrazito obliko tega trenda, ki je povezan s tem, da imamo zelo počasen prehod med političnimi generacijami. Živimo v trenutku, ko je mešanica teh fenomenov, ustvarila neprijetno politično nestabilnost," je še povedal Türk.

Vsaka oblast rada naredi to kar lahko, je sklenil: "Ne gre za boj argumentov ali konceptov, to je boj sil. In če ima izvršna oblast dovolj sil, dovolj moči in glasov v parlamentu, bo to izkoristila. Če ni omejitev glede porabe javnega denarja, bo porabila tudi ta sredstva. Izvršna oblast je v tem trenutku v zelo privilegiranem položaju glede na normalne razmere. Moč tu prevladuje. To je fenomen, ki ima različne pojavne oblike. Pri nas so zelo izrazite."

Komentarjev 23
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 14:16 27.maj 2021.

    In ravno ta DRUGORAZREDNA sramota bo odpirala svoj komunisatični kljun!?* To je tisti Turk,ki je hotel,da se mu zgradi graščina?? Ta zguba je bila predsednik samo 1 mandat in še to po nesreči!!

  • mirror 13:21 27.maj 2021.

    Drugorazredni še danes ne more pozabiti izgube volitev predsednika države proti Pahorju. Ko je prvič kandidiral Danilo, so Borutu strici in tete prepovedali kandidaturo.

  • Friderik1950 11:50 27.maj 2021.

    Sem ravnokar nekaj popil in ker mi takrat pridejo najgloblje misli, lahko tudi na vse te razlage razložim, da glede na zabitost in razdvojenost v Sloveniji, enostavno rabimo za vladanje tršo roko (ki ji g.Danilo nasprotuje) , ki bo tko ...prikaži več malo mimo te nerodno napisanene ustave in skotenih zakonov. Tako peč mislm, lahko, da bom zvečer že mislil drugače.